Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ B92/Hina/Tanjug ]

28. 06. 2017. 12:55 >> 12:27
10

USTAŠKI GENERAL

Svi ustali protiv ploče Francetiću

Hrvatska vlada i lokalne vlasti protive se postavljanju spomen ploče na rodnoj kući ustaškog zapovjednika Jure Francetića u Otočcu.

Hrvatski MUP najavljuje mjere za sprječavanje eventualnih protvpravnih ponašanja, javila je HINA.

Postavljanje ploče Francetiću protivno je izvorinim osnovama Ustava, a vlada postupa i postupaće u skladu s Ustavom i zakonima štiteći ugled i interese Hrvatske, saopštila je Vlada Hrvatske.

Iz MUP je poručeno da organizator Hrvatska akademija nauka i umetnosti u dijaspori do sada nije taj događaj prijavila nadležnoj policijskoj upravi, pa će policija u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzeti neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi sprječavanja eventualnih protivpravna ponašanja.

Prethodno se i predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković oštro suprotstavio postavljanju spomen ploče jednom od najpoznatijih ustaških vođa iz perioda Drugog svjetskog rata, istakavši da se radi o potpuno neprihvatljivom i nedopustivom postupku, uz poruku da se takva ploča ne smije postaviti, jer bi to bilo u suprotnosti s Ustavom.

Predsjednik Gradskog veća Grada Otočca Branislav Šutić (HDZ) izjavio je Hini da Otočac gradi svoju perspektivu kao proevropski grad.

"Eventualno postavljanje ploče moglo bi opteretiti odnose u gradu, spriječiti investitore da ulažu, a nama treba mir, a ne nekakvi radikalizmi", rekao je.

Šutić takođe kaže da su u Otočcu zatečeni situacijom, što potvrđuje činjenica da on kao dugogodišnji javni radnik Otočca nije znao gdje je ta navodna rodna kuća Jure Francetića. O tome se morao raspitati, što pokazuje da u Otočcu ne djeluju nikakve ekstremne grupe.

Stjepan Kostelac, nezavisni gradonačelnik Otočca, na pitanje hoće li u subotu biti na postavljanju sporne ploče odgovorio je da nije dobio nikakav poziv, da nema nikakva ovlašćenja s tim u vezi i da u subotu neće biti tamo. "Niti ćemo ići niti želimo ići, a o svemu ostalome mogu reći da je to viša politika, neka neko istraži ko s tim ima veze, nas ne zanima, ne želimo nikakve izgrede niti ekstremne odnose u Otočcu", rekao je Kostelac.

Postavljanje ploče Francetiću kao "istaknutom ustaši-antifašisti, hrvatskom političaru i legendarnom vojskovođi iz Drugog svjetskog rata, protiv udruženog italijanskog i srpskog fašizma" najavio je predsjednik HAZUD-a Dragan Hazler, te pozvao na otkrivanje ploče državni vrh, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i premijera Andreja Plenkovića.

Na internet stranici HAZUD-a piše da je to udruženje osnovano u švajcarskom gradu Bazu 1978. "kada je bilo vidljivo da je Ogranak Matice Hrvatske u tom gradu, kako se navodi, osakaćen, zadužbina zamrznuta i sve hrvatske aktivnosti, osim Hrvatske Katoličke Misije zakočene ili zamrle".

Hazler je domaćoj javnosti poznat po zagovaranju da u Slunju bude postavljen spomenik Francetiću, osnivaču i prvom zapovedniku Crne legije, odnosno elitne jedinice Nezavisne države Hrvatske", jer je Francetić, tvrdi Hazler, "vodio mnoge borbe protiv četnika i partizana".

Spomenik je skupina građana postavila u Slunju u junu 2000, a uklonjen je uz pritisak domaće i međunarodne javnosti u avgustu 2004, pri čemu je uklanjanju prethodilo mđjusobno suprotstavljenih protestnih okupljanja, uz jake snage specijalne policije.

U međuvremenu se iz Argentine lokalnom internetskom mediju Likaonline javio Jorge Francetić, nećak Jure Francetića, koji kaže da porodica nije upoznata s postavljanjem ploče, a da oni ovog ljeta namjeravaju da stave jednu ploču na grob njegovih roditelja, jer su partizani Francetićevo tijelo "bacili na nepoznato mjesto".

"General Francetić je ubijen bez suđenja i to je zločin protiv čovječnosti. Naša familija misli ići na sud i ako ne može u Hrvatskoj, ići ćemo na supranacionalni sud", stoji u pismu Jorge Francetića, u kojem se kaže da je Francetić bio zarobljen prilikom obaranja njegovog aviona 1942. nedaleko Slunja i da su ga partizani prilikom zarobljavanja "teško ranili udarcem sjekirom u glavu", od čega je umro nakon nekoliko dana.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније