Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

18. 07. 2017. 14:59   >>  14:34 4

NAKON KRITIKA

Ministar odbrane Hrvatske podnio ostavku

Ministar odbrane Hrvatske, Damir Krstičević izjavio je danas za Jutarnji list da podnosi neopozivu ostavku na tu funkciju.

Njegova odluka uslijedila je poslije kritika predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović koja je danas u Salcburgu rekla da misli da je vojska ranije trebalo da bude upućena na požarom ugrožena područja između Splita i Omiša.

Krstičević je za Jutarnji list rekao da je podnio neopozivu ostavku, iako je nešto ranije kazao da nudi mandat na raspolaganje ako se pokaže da vojne snage nijesu na vrijeme i kvalitetno reagovale na požar.

Za razliku od predsjednice, premijer Andrej Plenković, koji je danas obišao područje Splita, rekao je da je sve funkcionisao kako treba.

Kitarović: Vojska je mogla da djeluje ranije

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da je vojska mogla ranije da bude upućena na požarom ugrožena područja između Omiša i Splita.

"Moje je mišljenje da je vojska na teren mogla da izađe ranije. Iako nijesu obučeni ni opremljeni kao vatrogasci za gašenje požara, čini mi se da je opseg požara bio takav da je bila potrebna svaka ruka", rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Salzburgu, prenijela je regionalna N1 televizija.

Ona je dodala da će detaljnije o svemu moći da kaže popodne, pošto posjeti područje oko Splita.

Predsjednica je u Austriji, gdje je na samitu Austrije, Hrvatske i Slovenije zahvalila predsjednicima Austrije i Slovenije za ponuđenu pomoć u gašenju požara, rekavši da su hrvatski vatrogasci međutim već stavili požar pod kontrolu.

Za razliku od predsjednice, premijer Hrvatske Andrej Plenković je u Splitu danas rekao da je sistem funkcionisao kako treba i odbacio kritike da nije učinjeno dovoljno i da se moglo spriječiti širenje požara koji je sinoć stigao i do Splita.

Premijer je rekao da požare gasi više od 700 vatrogasaca i vojnika, a da je požarište dugo oko 14 kilometara i široko oko četiri.

On je dodao da još nije moguće utvrditi kolika je materijalna šteta, rekavši da je po njegovim saznanjima izgorjelo desetak kuća i objekata, uglavnom nenaseljenih i obećao pomoć.

Upitan da li su požari podmetnuti budući da su izbili na 20-tak mjesta od Omiša do Splita, premijer je rekao da je o uzrocima teško govoriti jer još nijesu ugašeni, ali da će istraga biti temeljna.

Dok je stanje u samom gradu Splitu pod kontrolom, vatrogasci gase požare u zaleđu, između Omiša i Splita.

Aktivna su, ali pod kontrolom, i tri požara na zadarskome području - kod Ostrovice i Dobropoljaca kraj Lišana Ostrovičkih na benkovačkome području i požar kod Vrane, u blizini Parka prirode Vransko jezero.

Tri vatrogasna aviona su u utorak ujutro brzo ugasila i najnoviji požar koji je izbio na ostrvu Braču.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније