Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

21. 07. 2017. 08:14   >>  07:47 1

TUŽILAŠTVO MAKEDONIJE

Traže doživotni zatvor za albanske teroriste

Državno tužilaštvo Makedonije zatražilo je da optuženi za terorizam i sukob s policijom u kumanovskom Divom naselju budu osuđeni na kazne doživotnog zatvora.

U završnoj riječi na suđenju grupi od 37 muškaraca albanske nacionalnosti, Tužilaštvo je objašnjavalo ko je bio napadač, a ko logistička podrška, odnosno ko je pomagao članovima takozvane "kumanovske grupe" da pređu sa Kosova u Makedoniju i ko je obezbijedio oružje.

Tužilac Naum Panovski izjavio je da je poslanik i funkcioner stranke DUI Artan Grubi komunicirao sa članovima "kumanovske grupe" o njihovoj mirnoj predaji, kao i da su to radili i pripadnici OEBS-a. 

To se vidi iz prisluškivanih telefonskih razgovora koji su predstavljeni na suđenju. Grupa je, kako je rečeno, prisluškivana od 6. maja, uz odobrenje suda. 

Iz tih razgovora se čuje kako dio optuženih organizuje ilegalan ulazak u Makedoniju, kako su transportovani, ali i kako su raspoređivani i kako su krili oružje. 

Na suđenju u skopskom krivičnom sudu ostaje da odbrana da završnu riječ, a dio optuženih za terorizam i terorističko organizovanje pobunio se tvrdeći da to što tužilac govori nije istina. 

Optuženi i njihovi advokati zatražili su uvid u tu završnu riječ, da bi na narednom ročištu, koje je zakazano za 28. jul, iznijeli svoju završnu riječ. 

Suđenje u slučaju "Divo naselje" traje duže od jedne godine. Započelo je u decembru 2015. godine poslije višemjesečne istrage. 

Muškarci albanske nacionalnosti optuženi su da su 9. i 10. maja 2015. učestvovali u sukobu s makedonskom policijom, kao i oni koji su im, prema Tužilaštvu, pomagali. 

U tim sukobima poginulo je osam policajaca, kao i više pripadnika "kumanovske grupe", dok je oko 40 policajaca ranjeno.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније