Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

25. 07. 2017. 10:22   >>  10:01 2

SA POSLOVODSTVOM

Radnici Fijata potpisali sporazum

Predstavnici radnika kragujevačke fabrike "Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija" potpisali su danas u Vladi Srbije sporazum sa poslovodstvom o novom kolektivnom ugovoru na tri godine, koji podrazumijeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bio kakvih štrajkova u tom periodu.

Sporazum su potpisali predsjednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković i generalna direktorka FCA Silvija Verneti, a prisustvovali su premijerka Ana Brnabić i ministri privrede i rada Goran Knežević i Zoran Đorđević.

Kako je juče saopštila Vlada Srbije, sporazumom je predviđeno da se svake godine u februaru plate zaposlenih u FCA uskladjuju sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS. Od avgusta ove godine plate će biti povećane 2,2 osto, a u 2018. godini povišica će biti 4,5 odsto.

Sporazumom je predviđena i isplata polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će druga polovina biti isplaćena u decembru, kao i naknade za prevoz.

Biće osnovana Komisija za tehnička mjerenja u kojoj će biti članovi sindikata i poslovodstva FCA, kao i tehnički stručnjaci iz sjedišta kompanije, a počeće da radi u septembru ove godine.

Dogovorom rukovodstva Fijatove fabrike u Kragujevcu i sindikata obezbijeđen je nastavak proizvodnje modela "fijat 500L" u Srbiji, kao i nastavak dijaloga poslovodstva i sindikata.

Dogovoreno je da se naknada za noćni prevoz duplira i slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza.

Radnici FCA Srbija počeli su štrajk 27. juna zahtjevajući povišicu, isplatu bonusa, optimizaciju radnih mjesta i naknadu za prevoz.

Štrajk je prekinut 18. jula poslije sastanka u Kragujevcu Štrajkačkog odbora sa premijerkom Anom Brnabić, a pregovori sa poslovodstvom su počeli dan kasnije uz posredovanje Vlade Srbije koja u fabrici ima vlasnički udio od 33 odsto.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније