Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Blic/Tanjug, Objavio: I. P. ]

02. 08. 2017. 11:44 >> 11:15
8

PLATFORMA LDP-A

Srbiji garantovati NATO i EU, Kosovu EU

Pitanje konačnog statusa Kosova ne može se riješiti običnim kompromisom, nego postepenim korigovanjem odnosa Srba i Albanaca i garantovanjem što bržeg ulaska Srbije u članstvo u EU i NATO, kao i ostvarivim planom za približivanje Kosova EU, navodi se u platformi LDP koja će biti osnov za buduće razgovore stranke u okviru unutrašnjeg dijaloga, na koji je pozvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.


U platformi koju je usvojilo Predsjedništvo LDP-a, a u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da je najavljeni dijalog prilika i za novu politiku Srbije koja podrazumijeva, pored što bržeg ulaska u Evropsku uniju i NATO, i izgradnju institucija, tržišne ekonomije, promjenu regionalne politike, nastavak procesa unutrašnjih reformi i modernizacije društva i stvaranje socijalno odgovorne države.

Za sve te poslove, smatra LDP, Srbija mora u svijetu naći razumijevanje i svoje interese treba da ostvari u dogovoru sa EU i SAD.

LDP navodi da je potrebno prisustvo bezbjednosnih snaga NATO na Kosovu, a da sva otvorena pitanja u odnosima Beograda i Prištine moraju biti regulisana kroz odnose međusobnog uvažavanja interesa obje strane, ali i sposobnošću Srbije i Kosova da tačke sporenja Srba i Albanaca rješavaju efikasno, predano i na civilizovan način.

"Među apsolutnim prioritetima Srbije u politici prema Kosovu moraju biti pružanje pomoći i obezbjeđivanje međunarodnih garancija za ubrzanu demokratizaciju, podizanje nivoa zaštite ljudskih prava, ekonomski razvoj i posebno zaštićen položaj srpske zajednice na Kosovu", navodi LDP.

Ta stranka u platformi ističe da ubrzavanje procesa prijema Srbije u članstvo EU, prijem u NATO i institucionalne garancije posebnog statusa srpske zajednice otvaraju prostor da Srbija odustane od političke blokade integracije Kosova u organizacije koje omogućuju bolji život svih njegovih građana.

Srbija, kako piše u platformi, ne može tražiti svoju sreću u unaprijed izgubljenom zaustavljanju Kosova na putu ka članstvu u UN, UNESKO i druge međunarodne i regionalne organizacije, već za svoj interes treba da proglasi jačanje i napredak Kosova, koji podrazumijeva njegovo paralelno uključivanje u moderne evropske i svjetske tokove zajedno sa Srbijom.

U tom smislu, dodaje se, Srbija ima najveći interes da pomogne, podrži i pozdravi i svaki drugi oblik međunarodne, regionalne ili multilateralne inicijative za pomoć izgradnji stabilnog mira i održivog razvoja Kosova, vodeći računa o garantovanom učešću srpske zajednice u korišćenju benefita iz takvih projekata.

Sva otvorena pitanja u odnosima Beograda i Prištine, navodi se u platformi, moraju biti regulisana kroz odnose međusobnog uvažavanja interesa obje strane, ali i sposobnošću Srbije i Kosova da tačke sporenja Srba i Albanaca rješavaju efikasno, predano i na civilizovan nacin.

LDP ističe da će ta platforma biti osnov razgovora na kojima će ta stranka učestvovati i navodi da kosovsko pitanje, koje je postalo problem od kojeg su generacije politicara bježale, danas predstavlja raskrsnicu koja određuje pitanje budućnosti Srbije.

"Spremnost da se otvori dijalog o ovom pitanju je posljednja prilika da kao društvo donesemo odluke koje daju perpsektivu ovoj zemlji", smatra LDP i dodaje da su "dekosovizacija" sopstvene stvarnosti i racionizalizacija ciljeva osnov i temelj razgovora koji ne smije ostati još jedna propuštena prilika za kojom ćemo žaliti u godinama pred nama.

Ta stranka smatra da je otvaranje šireg društvenog dijaloga samo pocetak "liječenja društva".

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније