Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta; Objavio: I. P. ]

02. 08. 2017. 15:23   >>  14:55

DO ISPUNJENJA ZAHTJEVA

Croatia Airlines: Štrajk od 8. avgusta

Piloti, stjuardese i aviomehaničari Kroacija erlajnza (Croatia Airlines) najavili su danas da će 8. avgusta stupiti u štrajk do ispunjenja zahtjeva – sklapanja kolektivnog ugovora prema sindikalnom predlogu koji su poslodavcu predali još 6. aprila.

 

Prethodni kolektivni ugovor u hrvatskom nacionalnom avioprevozniku važio je do 31. decembra prošle godine, a socijalni partneri dosad nijesu uspjeli da se dogovore o novom, piše danas Večernji list. 

U sindikatu kažu da su učinili sve što su mogli da se spor oko kolektivnog ugovora riješi prije turističke sezone, ali da uprava nije pristajala na pregovore o novom kolektivnom ugovoru, već im je nudila primjenu starog do daljnjeg, što je za njih neprihvatljivo.

Jedna od najvažnijih stavki u kolektivnom ugovoru koji su sindikati predložili upravi jeste regulacija radnog vremena jer, kako tvrde, zbog čestih izmjena rasporeda rada, letačko osoblje i aviomehaničari nemaju dovoljno vremena za odmor.

Kada je riječ o platama sindikati traže vraćanje na nivo prije smanjenja 2013, što bi u slučaju letačkog osoblja značilo povećanje od oko 10 odsto.

U hrvatskoj aviokompaniji navode da je u junu prosječna plata pilota kod njih iznosila između 2.950 eura - kopilotska, i 4.700 eura - kapetanska, dok je prosječna plata stuajrdese oko 1.500 eura.

U upravi kompanije, kako prenosi zagrebački dnevnik, kažu da će zatražiti sudsku zabranu štrajka i da je pitanje hoće li štrajk uopšte imati odaziv među radnicima. 

Navode takođe da su sindikati u predloženom kolektivnom ugovoru naveli 150 zahtjeva čije bi ispunjenje kompaniju na godišnjem nivou koštalo oko 6,75 miliona eura. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније