Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

07. 08. 2017. 08:18   >>  07:50 4

ZVANIČNICI U SARAJEVU

Danas sastanak zbog odluke Hrvatske

Zvaničnici Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije, Makedonije, Albanije i Kosova sastaće se danas u Sarajevu kako bi dogovorili zajedničku reakciju na odluku Hrvatske da poveća takse za uvozno voće i povrće.

Odluka Hrvatske da poveća takse za uvozno voće i povrće sa 12 na 270 eura izazvala je burno negodovanje u regionu, piše Dojče vele.

Jedna od mogućih odluka na sastanku, kako se spekuliše, mogle bi biti i recipročne mjere.

Hrvatska je pravilnikom propisala uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja, nego do sada, i utvrdila 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, smatra da je odluka Hrvatske suprotna principima slobodne trgovine.

"Mjere Hrvatske su diskriminatorske, ne samo za države regiona nego i za Tursku i još neke zemlje", rekao je Šarović.

On smatra da će poskupljenje fitosanitarne inspekcije umanjiti konkurentnost bosansko-hercegovačkih izvoznika i omogućiti dominantan položaj hrvatskim proizvođačima.

Vlasti u BiH pod pritiskom su domaćih proizvođača koji traže hitnu reakciju i uvođenje recipročnih mjera.

"Onako kako su oni uveli mjere prema nama i povećali takse, tako moramo i mi uvesti mjere prema Hrvatskoj. Ako su oni nama uveli i povećali takse, isto to moramo učiniti i mi u BiH za robu koja dolazi iz Hrvatske. Hrvatska bi u tom slučaju bila više oštećena nego što smo mi sada. Oni nekoliko puta više izvoze u BiH nego što BiH izvozi u Hrvatsku, odnosno zemlje EU", rekao je predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, Dragoja Dojčinović.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, smatra da Evropska komisija (EK) mora reagovati jer je hrvatska odluka o povećanju taksi na uvozno voće i povrće, kako tvrdi, prekršaj u smislu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ministar trgovine, Rasim Ljajić, kazao je za Dnevni Avaz da Srbija već radi na pripremi određenih zaključaka koji bi trebalo da budu usvojeni na sastanku u Sarajevu.

"Naš cilj nije da zaoštravamo situaciju već da dijalogom riješimo problem. Ako to ne uspijemo, onda ćemo zajednički djelovati, jer se radi o drastičnom kršenju SSP-a. U tom sporazumu jasno stoji da od dana stupanja na snagu ne smije biti novih carina, nameta i povećanja postojećih", tvrdi Ljajić.

Hrvatski zvaničnici su objasnili da je riječ o zaštiti domaćih proizvođača i da povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja Hrvatska nije prekršila SSP.

Predstavnici hrvatskog Ministarstva poljoprivrede saopštili su da nije riječ o vancarinskoj barijeri već o naknadama za inspekcijski nadzor.

Oni su dodali da detaljna kontrola na granicama košta i zahtijeva širi obim posla, kao i veći angažman graničnih inspektora.

Iz Ministarstva tvrde da je odluka o visini naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima pravo svake države članice Evropske unije (EU).

Zajednički apel BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova već je upućen Evropskoj komisiji (EK).

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Nemanja Vasić, kazao je da su BiH i druge zemlje regiona spremne da zajednički deluju prema EK i Hrvatskoj, ali da nije optimista u pogledu pravovremenog odgovora.

"Sve bi moglo biti kasno, jer će sezona povrća potrajati još oko dva mjeseca, dakle onoliko koliko bi EK mogla razmatrati našu primjedbu. Mi ćemo uputiti dopis i Hrvatskoj, ali ne vjerujem da će Hrvatska ekspresno postupiti po našem zahtjevu", smatra Vasić.

Sporna hrvatska mjera tako bi mogla ostati na snazi upravo onoliko vremena koliko će poljoprivrednom sektoru te države biti potrebno da bez konkurencije iz zemalja okruženja plasira svoje proizvode na sopstveno tržište.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније