Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 06. 2013. 20:23 >> 20:27

DEKLARACIJA

RS: Rat u BiH bio građanski

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Deklaraciju o karakteru rata u BiH, kojom se rat u toj zemlji definiše kao "tragični ratni sukob" koji je imao karakter građanskog sukoba, prenijeli su tamošnji mediji.

 

 

 

Deklaracija o uzrocima, karakteru i posljedicama tragičnog oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine, kako glasi puni naziv ovog dokumenta ima 13 zaključaka i prema njemu se u BiH dogodio "tragični ratni sukob", kao dio procesa raspada SFRJ, "izazvan majorizacijom srpskog naroda u BiH".

Rat u BiH je, piše u Deklaraciji, temeljem naučnih, stručnih i istorijskih kriterijuma i standarda, imao karakter građanskog rata s primjesama međuetničkog, s visokim stepenom uključenosti međunarodnog faktora.

U dokumentu se kritikuje rad Tribunala u Hagu, izražava nezadovoljstvo i radom Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine "jer nisu procesuirani ratni zločini nad Srbima" i traži "revizija svih izrečenih sudskih presuda, primjenom Kaznenog zakona BiH iz 2003. u procesima suđenja za ratne zločine".

Zastupnici stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH, SDA i SDP BiH smatraju kako je Deklaracija "jednostrana i neprihvatljiva", i da je "politički akt koji neće imati nikakvog učinka". 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније