Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

07. 08. 2017. 15:34 >> 15:05
12

NA BALKANU

"Netačne tvrdnje o vojnom angažovanju Rusije"

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je da su tvrdnje o vojnom angažovanju Rusije na Balkanu potpuno neutemeljene, posebno kad je u pitanju Bosna i Hercegovina.

"Mislim da se tu više misli na Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu. Tu imamo šest zaposlenih i četiri mašine za gašenje požara. Tako da je teško to uporediti sa, recimo, bazom Bondstil na Kosovu", kazao je Ivancov za banjalučke "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, mogućnosti centra se koriste isključivo u humanitarne svrhe, kao što je to bilo 2011. godine tokom gašenja požara i 2014. tokom poplava.

"Niš bi mogao da se koristi za obuku vatrogasaca i slično. I da zaključim, Rusija ima interese u regionu, ali ti interesi nijesu protivni interesima zemalja u regionu, uključujući i BiH", istakao je ruski diplomata.

Ivancov je podsjetio na izjave svih političkih zvaničnika BiH da je ruska uloga u toj zemlji stabilizirajuća i da Rusija nema negativne namjere, dodavši da je Rusija, uprkos međusobnim razlikama u mišljenjima po određenim pitanjima, uvijek imala konstruktivan odnos sa SAD, jer i jedna i druga država, kako je kazao, žele mir i stabilnost BiH.

"Nažalost, počevši od maja ove godine, zvaničnici SAD su kroz saslušanja u komitetima za vanjske poslove američkog Kongresa postali glasni u kritici uloge Ruske Federacije u regionu. Ono što je tamo izneseno ne odgovara istini", dodao je ruski ambasador u BiH.

Ivancov je pojasnio da se tvrdilo da Rusija koristi energetiku za promociju svoje geopolitike na Balkanu, pa da ometa pristupanje zemalja regiona EU i NATO-u, da podržava koruptivne prakse, do tvrdnji o vojnom angažovanju Rusije na Balkanu.

On je rekao da Rusija nema ništa protiv članstva zemalja regiona u EU, "uz malu opasku da želi zaštititi svoje interese", dodavši da nije u redu uslovljavanje tipa "ili EU ili Rusija".

"Mora da postoji način gdje je moguće oboje. Što se tiče članstva BiH u NATO-u, naš stav je dobro poznat", naveo je Ivancov.

On je još kazao da je BiH nezavisna i suverena zemlja kojoj ne trebaju mentori koji će govoriti lokalnim političarima šta treba da rade.

"Nažalost, produženo prisustvo visokog predstavnika neminovno vodi stvaranju takvog efekta jer političari pokušavaju djelovati posredstvom visokog predstavnika, umjesto da preuzmu stvari u svoje ruke. To je potpuno pogrešno", rekao je Ivancov.

Glavni problem BiH, kako je ocijenio, je nedostatak povjerenja među političkim liderima, ocjenivši da je to štetno za zemlju i građane, s obzirom na to da će u situaciji nefunkcionalnih institucija najviše na kraju izgubiti građani.

"Mislim da je jedini način da se krene napred dijalog i saradnja između naroda, institucija na svim nivoima i njihovih lidera", zaključio je Ivancov.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније