Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavila R.B. ]

10. 08. 2017. 20:40 >> 20:11

ZBOG FIPRONILA

Zagreb: S tržišta povlače holandska jaja

S hrvatskog tržišta se, iz predostrožnosti, povlače jaja holandskog proizvođača Ekoplaza zbog sumnje da su zagađene insekticidom fipronil, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Distributer iz Holandije obavijestio je grupu Biovega iz Zagreba o sumnji na moguću prisutnost fipronila u jajima, poslije čega je ta hrvatska grupa o tome putem sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obavijestila i Ministarstvo poljoprivrede, prenijela je agencija Hina.

Riječ je o svježim jajima holandskog proizvođača Ekoplaza 6/1, serije L 101013817170726, s naznakom "najbolje upotrijebiti do 11/08/2017", a s tržišta se povlače zbog sumnje na moguću prisutnost aktivne tvari fipronila u jajima.

Fipronil je organsko jedinjenje koje se koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja, parazita i krpelja, ali je zabranjeno za liječenje životinja koje se koriste za ishranu.

Svjetska zdravstvena organizacija je ocijenila da je fipronil u većoj količini "umjereno otrovan" za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlijezdu.

Holandski istražitelji priveli su ranije danas dvije osobe osumnjičene da su nelegalno koristile insekticid fipronil na farmama živine, pošto je pokrenuta istraga o zaraženim jajima prodavanim u sedam evropskih zemalja.

Zbog te afere milioni jaja su prethodnih dana povučeni iz prodavnica iz više evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Belgiju i Holandiju.

Slovenija povukla manju količinu jaja

Slovenija je juče povukla iz prodaje jaja isporučena iz dvije kompanije iz Njemačke i Austrije zbog sumnje da su zaražena insekticidom fipronilom, saopštila je uprava za bezbjednost hrane i veterinarstvo.

Jaja su povučena odmah pošto su njemačka kompanija Eipro-Vermarktung i austrijska firma Transgourmenta obavijestile prodavnice da bi u pošiljkama mogla biti zaražena jaja iz Holandije.

U Sloveniju je stigla samo manja količina jaja iz tih kompanija, prenosi Hina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније