Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Agencije [ Objavila R.B. ]

16. 08. 2017. 18:54   >>  18:25 22

DAČIĆ U SB UN

"Čitaku nije Kosovarka već Albanka"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je članice SB UN da, povodom pitanja Kosova, ne relativizuju pitanje nesprovođenja Briselskog sporazuma tvrdnjom da su za to sve strane krive.

"Bolje da se kaže 'nećemo da realizujemo Briselski sporazum' i u tom smislu očekujem i vaše objektivno sagledavanje stanja, a ne relativizaciju", rekao je Dačić.

Kako je naveo, on je prije četiri godine potpisao taj sporazum sa Hašimom Tačijem, a prošlo je previše da bi stajali bilo kakvi argumenti za neispunjavanje preuzetih obaveza.

"Ja sam potpisao taj sporazum i znam da uvijek ima milion razloga za izbjegavanje ispunjavanja preuzetih obaveza, ali četiri godine su predug period da postoje čvrsti argumenti za to. Srbija će ispuniti sve što je potpisano, mi smo ga zato i potpisali", rekao je Dačić u svom govoru. 

Dačić je u govoru na sjednici SB UN o izvještaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu rekao i da će Beograd nastaviti da konstruktivno i odgovorno učestvuje u dijalogu, ali da sa strane Prištine nailazi na kontinuiranu opstrukciju i izostanak političke volje za postizanje istinskog napretka na planu normalizacije odnosa. 

Dačić je pozvao SB UN, ali i EU i međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Prištinu kako bi se formirala ZSO. 

"Sprječavanje formiranja 'vojske Kosova' jasno je pokazalo da Priština i te kako može da prihvati sugestije međunarodne zajednice", rekao je Dačić. 

Srbija je za trajno rješenje, naglasio je Dačić. 

"Do njega možemo doći samo uvažavanjem legitimnih interesa i Srba i Albanaca. To da neko dođe i kaže 'ovo je nova država', a da ne pita ništa državu u kojoj je, jeste nešto što, ako se ustanovi kao međunarodno pravo, može razbiti svaku od naših zemalja", rekao je Dačić. 

Dačić je rekao i da predstavnici Prištine na sjednici nijesu Kosovari, već Albanci. 

"Ovdje nije riječ o pravu naroda na samoopredjeljenje. Koleginica Čitaku nije Kosovarka, nego Albanka. Ona ima svoju državu, to je Albanija. Riječ je o nacionalnoj manjini koja živjela na teritoriji Srbije i Jugoslavije, koja je stvorila novu državu. Mi želimo i o tome da razgovaramo, ali ako nemate o čemu sa nama da razgovarate, slobodno radite šta hoćete, ali nemojte da zovete Srbiju", rekao je Dačić.

Predstavnica Kosova, Vljora Čitaku je zatražila okončanje misije UN na Kosovu, navodeći da se novac potrošen na UNMIK može "bolje potrošiti". Umjesto smanjenja, vidimo da budžet UNMIK-a raste, kazala je ona.

Čitaku je optužila Beograd da "opstruira" seriju sporazuma proisteklih iz briselskog dijaloga, kao i da bivšoj kosovskoj predsjednici Atifete Jahjagi nije dozvoljeno da u Beogradu održi govor o žrtvama nasilja na Kosovu.

"OVK nije terorističa armija već najuspješnija oslobodilačka vojska u istoriji", rekla je Čitaku.

Sjedinjene Američke Države zatražile da Kosovo što prije formira novu vladu, ratifikuje sporazum o granici sa Crnom Gorom i napravi korake ka izgradnji multietničkog društva, rekla je zamjenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison. Ona je zatražila i da se postepeno smanji i na kraju ukine misija Un na Kosovu, kao i da se izvještaji Savjetu bezbjednosti sa sadašnja tri predaju na šest mjeseci.

Drugi čovjek kineske misije pri UN, Vu Haitao usprotovio se inicijativi da se smanji ili ukine misija svjetske organizacije na Kosovu, naglašavajući značaj UNMIK-a.

 

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније