Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Blic/Tanjug, Objavio: I. P. ]

17. 08. 2017. 09:22 >> 08:53
12

NA KOSOVU

Prestanak rada UNMIK-a?

Predstavnici zapadnih zemalja, stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), ponovo su insistirali da se smanje prisustvo i budžet Misije UN na Kosovu, i prorijede se sjednice posvećene radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu, a tome su se oštro usprotivile, uz Srbiju, Rusija i Kina.

Za postepeno smanjenje obima i na kraju, ukidanje UNMIK-a i smanjenje budžeta Misije, na današnjoj sjednici SB UN založili su se predstavnici SAD, Britanije, Francuske i Japana, a takav stav prethodno je izrazila ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Predstavnica SAD Mišel Sajson ocijenila je da je Misija UN na Kosovu "izgubila razlog postojanja" i zatražila da se ona postepeno smanji i na kraju ukine, a da se predstavljanje izvještaja i sjednice posvećene njenom radu održavaju na šest, umjesto na tri mjeseca.

Britanski ambasador u UN Majkl Rajkroft je, kao i predstavnica SAD, ocijenio da budžet UNMIK-a ne bi trebalo da se povećava, već da se smanjuje, izrazivši razočaranje što se to događa poslije tri sjednice na kojima su neke članice tražile smanjenje budžeta Misije.

"Vrijeme je da se Misija smanji, situacija na Kosovu da ne bude više tema. Linije na mapi su povučene, fiksirane su i neće se mijenjati", zaključio je on.

Predstavnica Francuske je ocijenila da budućnošću Kosova ne bi trebalo više da se bavi SB UN, već smatra da je to tema dijaloga u kojem posreduje EU.

I predstavnik Japana založio se za smanjenje prisustva UNMIK-a na Kosovu i za rjeđe održavanje sjednica u SB UN.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je, međutim, da Rusija u sadašnjim okolnostima ne vidi osnovu za smanjenje obima Misije UN na Kosovu, istakavši da "UNMIK ostaje značajan instrument za međunarodno praćenje tamošnje situacije".

Prema njegovim riječima, nema osnova da se smanjuje broj izvještaja UNMIK-a pred SB UN, niti razloga da se smanjuje osoblje ili mandat Misije UN na Kosovu.

Predstavnik Kine je, takođe, ocijenio da Savjet bezbjednosti UN treba da ostane posvećen situaciji na Kosovu i zadrži posredničku ulogu, istakavši da "ne bi trebalo ponavljati greške iz istorije".

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније