Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Mina, B92 ]

21. 08. 2017. 15:03   >>  14:36 23

"IMAMO DOKAZE"

Vučić: Veoma ofanzivno djelovanje Makedonije

Zaposleni u Ambasadi u Makedoniji povučeni su nakon dobijenih dokaza o veoma ofanzivnom djelovanju protiv organa i institucija Srbije, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je naveo da su zaposleni u ambasadi povučeni na konsultacije nakon što je od nadležnih obavještajnih organa "dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom djelovanju protiv organa i institucija Srbije".

"Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni. Biće nekih promjena u našem osoblju i da zaštitimo prijateljstvo naše sa Makedoncima, a i kako da se ponašamo u novom okruženju. Mnogo je spekulacija i mislim da će u narednih 10 dana sve biti mnogo jasnije", rekao je Vučić.

Vučić je novinarima rekao da će Srbija nastaviti da razvija prijateljske odnose.

On je naveo da Srbija mora da zaštiti svoje interese.

"Gradićemo dobre odnose sa Skopljem, ali moraće ti odnosi da budu zasnovani na uzajamnom poštovanju. Vidjećemo da li će Albanci da krenu da uvrste Kosovo u Unesko, tada ćemo da čekamo šta će da kažu Skoplje i Podgorica. Naše je da se mi pripremimo i da umijemo da odgovorimo", rekao je on.

Dačić: Prisutan strani faktor

Zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni su jer je ustanovljeno pojačano ofanzivno djelovanje prema Srbiji, u čemu je prisutan i strani faktor, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je kazao da će država preduzeti mjere da zaštiti srpske interese u Makedoniji i da preispita osposobljenost i kapacitete za obavljanje posla u aktuelnim uslovima u Makedoniji.

"Već sljedeće sedmice, poslije sastanaka koje ćemo ovdje imati, a imaćemo i sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dio našeg osoblja biće vraćen u Skoplje, a ambasador će biti vraćen kasnije, kada završimo sve konsultacije u Beogradu", kazao je Dačić za Tanjug.

On je objasnio da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni, jer je nedvosmisleno, sa jasnim dokazima, ustanovljeno pojačano ofanzivno djelovanje prema Srbiji, u čemu je, kako kaže, svakako prisutan i strani faktor.

"Mi ćemo preduzeti mjere da se pripremo za rad u takvom okruženju", istakao je ministar, ali i naglasio da Srbija želi dobre odnose sa Makedonijom.

On je rekao da je o ovoj temi već razgovarao sa predsjednicima države i vlade Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, kako dodaje, juče obavijestilo Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije o povlačenju cjelokupnog osoblja Ambasade Srbije u Skoplju na konsultacije u Beograd.

"Mi nedvosmisleno želimo dobre odnose sa Makedonijom, zato što imamo mnogo zajedničkih interesa i zato što su to dva bliska naroda. Ali naša obaveza je da zaštitimo naše interese, i u skladu sa tim ćemo primjenjivati osnovne diplomatske principe u međunarodnim odnosima, odnosno princip reciprociteta u svim oblastima", istakao je Dačić.

Podsjetimo, osoblje Ambasade Srbije u Skoplju povučeno je sinoć na konsultacije u Beograd. 

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније