Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 02. 2013. 13:12   >>  13:10 2

OTOPLJAVANJE

Izetbegović dogovorio sastanak sa Nikolićem

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović podržao normalizaciju odnosa BiH i Srbije, navodeći da se sa Tomislavom Nikolićem dogovorio da u Briselu bude održan trilateralni sastanak Predsjedništva BiH, te predsjednika Srbije i Turske.

Izetbegović je, u emisiji ''Sedmica'' Radio Beograda, rekao da se nedavno sreo sa Nikolićem dok su čekali prijem kod američkog predsjednika Baraka Obame u Njujorku.

''Razgovarali smo nekih 40 minuta. Bio je to jedan prijateljski, lijep razgovor. On je jedan, koliko sam vidio, otvoren i iskren čovjek'', rekao je Izetbegović.

Izetbegović je naveo da se sa Nikolićem dogovorio da, zajedno sa predsjednikom Turske Abdulahom Gulom, održe trilateralni sastanak u Istanbulu, na kome bi bilo riječi i o unaprjeđenju odnosa Srbije i BiH.

On je, međutim, podsjetio na ranije izjave Nikolića u vezi sa Srebrnicom, haškim optuženikom Ratkom Mladićem i budućnošću BiH koje su, kako je rekao, bile ''neugodne i uvrjedljive'' za građane BiH, te dodao da od Nikolića očekuje posebnu pažnju kada bira riječi o budućnosti BiH, s obzirom na njegovu ulogu u prošlosti.

''Mi želimo da radimo na normalizaciji prilika, naravno, samo nas spriječavaju takve riječi. Naprosto nas šokiraju, kao da vas neko nanovo hladnom vodom pospe'', rekao je Izetbegović.

''Srbi i Bošnjaci su živjeli i nastaviće da žive i nakon svega što su prošli. Dobrih odnosa, međusobnih loših, mi živimo skupa, mi stalno zajedno pravimo državne zajednice, ratujemo i onda nanovo pravimo državne zajednice. Vrijeme je da podvučemo crtu, evo 100 godina, ovih dana obilježavamo raznovrsnih ratova na ovim teritorijama, gdje smo i jedni i drugi bili strašne žrtve. Pa je li vrijeme da podvučemo crtu i budemo pametniji, da kažemo ''e hajde sad sto godina mira da napravimo''. Da budemo, na izvjestan način pelcovani, da postanemo rezistentni na balkansku glupost'', kazao je član Predsjedništva BiH.

U ranijim medijskim nastupima, Izetbegović je optuživao Nikolića da je narušio odnose ozmeđu Bosne i Hercegovine i Srbije i da svojim izjavama ''grubo nasrće na BiH i vrijeđa njene građane''.

Zbog retorike predsjednika Srbije, Izetbegović je odbijao da se sa njim sastane.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније