Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila M.L.B [ Beta ]

15. 09. 2017. 12:04 >> 11:34
11

HAN O BALKANU

Članstvo moguće i prije i poslije 2025.

Proces dizanja "gvozdene zavjese" biće završen tek kada zemlje Zapadnog Balkana postanu dio Evropske unije, izjavio je danas u Beogradu evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Podsetivši na ocjenu predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da bi Crna Gora i Srbija mogle da pristupe EU 2025. godine, Han je rekao da je to "realan vremenski okvir", ali da to "nije uklesano u kamen" i da može da se desi i ranije, ali i kasnije ako se ne naprave neophodni koraci.

"Proces započet 1989. će biti završen tek kada svih šest zemalja Zapadnog Balkana bude pristupilo EU. Bilo bi porazno da vidimo budućnost EU bez Srbije i drugih zemalja regiona", kazao je Han na predavanju "EU-Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost" za članove Nacionalnog konventa o EU i ambasadore zemalja članica.

Izrazivši "jasnu i čvrstu" posvećenost EU Srbiji, Han je rekao da je Zapadni Balkan nekad posmatran kao "zadnje dvorište EU", a da je danas "enklava u samoj Uniji" i da ima legitimno pravo da bude njen dio.

Han je rekao da je u interesu EU da ima stabilan dio Evrope, koji je i dalje "dosta osjetljiv", i da su Uniji potrebni snažni, uravnoteženi regioni širom Evrope.

"Ako želimo više stabilnosti u susjedstvu, moramo da održimo kredibilnu politiku proširenja na Zapadni Balkan", rekao je Han i dodao da Brisel treba da pojača rad sa zemljama regiona, naročito sa Srbijom i Crnom Gorom, koje su, kako je kazao, vodeći kandidati za članstvo.

Han je izjavio i da Brisel ne želi da na mala vrata uveze problem Kosova u EU i da normalizacija odnosa s Prištinom direktno utiče na dalji napredak Srbije u evropskim integracijama.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније