Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ klix.ba ]

16. 09. 2017. 12:53 >> 12:36
9

HRVATICA DORA BILIĆ

Odgajana kao katolik, završila kao džihadista

Prema javnom izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske, na području koje je pod kontrolom Islamske države boravilo je sedam osoba koje imaju hrvatsko državljanstvo - šestoro s dvojnim i nikada nijesu trajno živjeli u toj komšijskoj zemlji, dok je tridesetogodišnja Dora Bilić, čije su aktivnosti zabilježene u terorističkoj prijestonici Raki, rođena Hrvatica, koja se preobratila u islam.

Zagrepčanka iz ugledne porodice, odgajana u katoličkom duhu, šokirala je svoje bližnje prelaskom na islam, onaj radikalni. Prema dostupnim informacijama, Dora Bilić je nakon izvrsnih ocjena u srednjoj školi upisala Pravni fakultet, no nakon što je shvatila da joj te studije “ne predstavlja izazov”, edukovala se za posao fizioterapeutkinje, piše Večernji list.

Govori nekoliko stranih jezika, voljela je da putuje Evropom i posjećuje muzeje, a prekretnica u njezinom životu događa se s odlaskom u London, gdje upoznaje budućeg supruga, tada još hrišćanina. Ipak, njen odabranik ubrzo prelazi na islam i pristupa radikalnim muslimanskim organizacijama.

Njegov utjicaj bio je na Doru veoma snažan pa se i ona odriče svoje vjere i prelazi u islam. Brak, međutim, nije potrajao. Dora je napustila supruga jer joj nije bio dovoljno ekstreman.

Stoga je nakon razvoda, krajem 2012, odlučila da potraži nekog po svom ukusu, znatno radikalnijeg, pa ga je i pronašla u ozloglašenoj Gornjoj Maoči u Bosni poznatoj i kao uporište vehabija.

Včernji list navodi da je u Gornjoj Maoči srela izvjesnog Senada Avdića, zvanog Čađo, koji je u to vrijeme sa suprugom i djecom živio u selu blizu Brčkog. Nakon susreta s Dorom, taj je brak postao prošlost pa se par ubrzo prebacio u Siriju, a neki izvori spominju i da je dobio zajedničko dijete.

Prema izvještaju SOA-e, tamo je Dora 2014. i ranjena u napadima koalicionih aviona koji su bombardirali položaje ID-a. Neki izvori spominju i Avdićevo ranjavanje.

Te vijesti zaprepastile su sve one koji poznaju porodicu Bilić - Dorin otac, poznati poljoprivredni stručnjak, majka arhitekta, brat diplomirani pravnik, baba magisar farmacije, djed inženjer elektrotehnike, mahom su vrhunski intelektualci koji i danas nose teški teret izbora njihove ćerke, sestre, unuke i  neshvatljive transformacije u džihadistu.

Njena porodica je u izjavi za Večernji list poručila kako je Dora iskorištena za propagandu te kako osuđuju svaki, pa i islamski, radikalizam i terorizam.

Zanimljivo, SOA-in izvještaj ne spominje još jednu Hrvaticu u redovima ID-a, o čemu se pročulo kada je u septembru 2011. u napadu američke bespilotne letjelice poginuo jedan od vodećih svjetskih terorista Anvar al-Avlaki.

Ubrzo potom, danski obavještajac Morten Storm u javnost je izišao s pričom da ih je do Al-Avlakija dovela njegova mlada žena, Hrvatica koja se sada zove Amina, živi u Jemenu i želi da postane bombaš samoubica.

Večernji list tada je saznao da se iza imena Amina krije Bjelovarčanka Irena Horak, što su tada potvrdili i članovi njezine neutješne porodice. No, pet godina poslije, "Al Kaidinoj nevjesti" se gubi svaki trag.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније