Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

21. 09. 2017. 12:06 >> 11:34
2

U KUMANOVU

Uhapšen jedan od napadača u Sobranju

U Kumanovu je danas uhapšen Igor Jug jedan od članova grupe koja je 27. aprila upala u makedonski parlament (Sobranje) gdje su bili napadnuti i pretučeni poslanici opozicije i novinari, objavila je makedonska Televizija Telma.

Pozivajući se na policijske izvore, Telma navodi da je Jug, za kojim je raspisana potjernica, pronađen jutros u stanu svog preminulog oca u Kumanovu. Ta informacija još nije zvanično potvrđena.

Igor Jug, koji je tokom upada u Sobranje nosio crnu majicu sa znakom organizacije HOS (Hrvatske odbrambene snage), kako je u jednom intervjuu tvrdio srpski diplomata i obavještajac Goran Živaljević koji je tada takođe bio u makedonskom parlamentu, trebalo je da ubije tadašnjeg lidera opozicije Zorana Zaeva.

Jug je te optužbe odmah demantvao preko svog Fejsbuk profila, odgovarajući da bi da je imao takav cilj to i uradio.

Igor Jug je vođa udruženja "Vančo Černozemski" iz Kumanova, koje je bilo dio makedonskog nacionalističkog patritskog fronta. Pred događaje u Sobranju taj front je objavio deklaraciju da se protivi načinu na koji parlamentarna većina nastoji da formira vladu i zaprijetio i drugim mjerama.
Prema izvještaju televizije Telma, prvobitno se govorilo da se Jug krije u južnoj Srbiji, gdje je otišao podmah poslije incidenata, ali su srpske vlasti nakon provjere saopštile da nije tamo.

Jug je 27. aprila bio u grupi ljudi koja je uspjela da dođe do pres sale u Sobranju Makedonije, gdje su fizički napadnuti poslanici tadašnje opozicije, koja je kasnije formirala vladu.

U parlament je ušao kroz prednja vrata koja su otvorili poslanici VMRO DPMNE Kesto Mukoski i Sašo Vasilevski, dok je veliki dio nasilnika sa fantomkama ušao na zadnja vrata, navodi Telma.

Jug je tokom upada nosio crnu majicu sa simbolom HOS-a, a na snimcima se vidi da duže vrijeme drži ruku pod majicom iza leđa, što je izazvalo sumnju u javnosti da je možda naoružan.

U nasilju kada su demnostranti, pristalice tada vladajuće VMRO DPMNE, upali u Sobranje nakon što je parlamentarna većina, poslije višednevnog ometanja, izabrala predsjednika parlamenta, povrijeđeno je više od 100 osoba, među kojima lideri tadašnjih opozicionih stranaka SDSM Zoran Zaev i Alijanse za Albance Zijadin Sela, kao i veći broj poslanika.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније