Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

26. 09. 2017. 14:14 >> 13:44
30

SUD U SPLITU

Kapetanu Draganu 15 godina zatvora

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan proglašen je pred Županijskim sudom u Splitu krivim za dvije tačke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini i osuđen je na 15 godina.

Sudija Damir Romac je u dokaznom postupku ispitao nekoliko desetaka svjedoka. U završnim riječima Vasiljković je odbacio bilo kakvu krivicu za ono što mu se stavlja na teret, prenosi N1.

Podsjetimo, njegova odbrana tvrdi da pred sudom u Splitu nije imao nepristrasno i pošteno suđenje, kao i da je imao drugačiji tretman jer je Srbin.

Tužilaštvo s druge strane tvrdi da je u sudskom postupku, tokom kojeg je ispitano više desetina svjedoka, dokazalo sve optužbe, odnosno da je Vasiljković kao komandant Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih jedinica samoproglašene SAO Krajine počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gdje je mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Optužnica tereti Vasiljkovića i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja.

U optužnici se navodi i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili.

Među nastradalima je bio i njemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj poslije desetak godina skrivanja.

Do hapšenja je živio u Pertu pod imenom Daniel Sneden i radio je kao trener golfa.

On je državljanin Srbije i Australije.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније