Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

RSE [ Objavila R.B. ]

27. 09. 2017. 19:35   >>  19:07 39

U PRIPREMI

Po zakonu Srbija i CG agresori na Hrvatsku?

Prijedlog novog zakona o hrvatskim braniteljima u kojem se Srbija, Crna Gora, paravojne jedinice iz Bosne i Hercegovine i veliki dio srpske manjine u Hrvatskoj kvalifikovani kao agresori izazvao je oštre reakcije Beograda i lidera srpske manjine u Hrvatskoj.

Tokom današnjeg prvog saborskog čitanja zakona, klub vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) branio je tu formulaciju i napadao srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, a pridružio im se i opozicioni Most.

Radi se o zvaničnoj formulaciji od prije gotovo 20 godina, ali sada zaoštrenoj.

U raspravi o novom Zakonu o hrvatskim braniteljima, govoreći u ime kluba vladajućeg HDZ-a, Josip Đakić odbacio je kritike predsjednika Srbije Vučića i predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca povodom predložene formulacije da su branitelji branili Hrvatsku od agresije "Srbije, Crne Gore, JNA (Jugoslovenska narodna armija) i paravojnih jedinica iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj".

"Ne znam zašto nekima, po meni takozvanim državnicima, a bivšim četničkim vojvodama, smeta baš taj član i baš ta definicija? To je istorijska istina koju je Haški sud potvrdio, presudio i osudio one koji su vodili takvu politiku. Zašto je to onda nekome sporno ili smetnja?", riječi su Đakića.

Đakić je branio i formulaciju o "velikom broju pripadnika srpske nacionalne manjine" koji su pomagali agresiju, citirajući podatke samoproglašene "Krajine" o izjašnjavanju na referendumu iz maja 1991. i učešću u krajinskoj paravojsci.

Opozicioni Most oštrim riječima je napao Vučića i Pupovca, a generalni sekretar Mosta Nikola Grmoja naglasio je da premijer (Andrej Plenković) ćuti o izjavama svog koalicionog partnera Milorada Pupovca.

"Unošenje teških riječi"

Vučić je sinoć za RTS kazao da je unošenje takve formulacije u zakon za Srbiju "izuzetno teško", dok je Pupovac za "Blic" kazao da prijedlog zakona "stigmatizuje veći dio Srba u Hrvatskoj, ima negativne političke i pravne konsekvence i dodatno otvara sukobe između Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore jer ponovo otvara pitanje o uzrocima i posljedicama rata".

Inače, formulacija o Srbiji, Crnoj Gori i dijelu srpske manjine kao agresoru više-manje je identična formulaciji koju je Sabor usvojio još davne 2000. godine u posebnoj saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu, ali nešto pooštrena.

Među agresore su sada dodate i paravojne jedinice iz Bosne i Hercegovine, kojih 2000. nije bilo. Tada je navedena formulacija "oružana pobuna dijela srpskog naroda u Hrvatskoj", sada je to pooštreno u "veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, organizovane i predvođene velikosrpskom politikom".

Bivši socijaldemokratski ministar branitelja Predrag Matić Fred za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je trebalo ostati pri formulacijama iz Deklaracije.

"Ona stvarno sve govori, možda čak i biranim riječima, o nekim stvarima, sviđalo se to nekome ili ne. Međutim, ova ekipa HDZ-a koja je trenutno na vlasti, a pogotovo oni koji žele da dođu na vlast, insistiraju na tvrdim i što žešćim formulacijama. Njima nije dovoljno da stave formulaciju 'neprijateljski vojnik', nego 'bradati četnik sa nožem u zubima kojem niz zube curi krv'. Naravno, karikiram! Nije im dovoljno 26 godina nakon rata da se jednostavno kaže popu – pop, a bobu – bob, pa ko se ljutio, ko ne, nego oni tu unose teške riječi i onda se događa to što se događa", ocjenjuje Predrag Matić Fred.

Ova radikalizacija formulacija je za Milorada Pupovca nastavak ratne retorike, antimanjinske kampanje i stigmatiziranja srpske zajednice.

"I to uprkos činjenici da su Srbi u Hrvatskoj teško stradali, kako na područjima pod kontrolom Vlade, tako na područjima pod kontrolom UN-a, posebno za vrijeme i nakon operacija 'Bljesak' i 'Oluja', i nema nikakve sumnje da ćemo morati podsjetiti na tu činjenicu. Oni koji su se odlučili na ovu vrstu formulacije i oni koji su se odlučili da ovakvim jezikom brane takve formulacije, nesumnjivo ne žele biti svjesni ili nijesu svjesni što mogu otvoriti i što mogu proizvesti s tom vrstom pristupa i tom vrstom jezika", ističe Pupovac u izjavi za RSE.

Пратите нас на

Коментари39

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније