Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

04. 10. 2017. 23:25 >> 22:56
2

BRNABIĆ SAOPŠTILA

"Nema debate oko pripajanja Preševa Kosovu"

Premijerka Srbije Ana Brnabić, povodom izjava da Preševska dolina traži ujedinjenje s Kosovom po ugledu na Kataloniju, kazala da to nije "otvoreno za debatu".

Upitana da li je sa predstavnicima nacionalnih savjeta nacionalnih manjina razgovarala o zahtjevu da jug Srbije traži da se ujedini sa Kosovom po ugledu na Kataloniju, Ana Brnabić je kazala da nije i da neće razgovarati o tome.

"To nijesu teme razgovora, teme razgovora se tiču institucionalnih mehanizama u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije. To nikako nije u skladu ni sa Ustavom ni sa zakonima Srbije. Samim tim, to nije otvoreno za debatu", kazala je novinarima Ana Brnabić, koja je prvi put od kada je postala premijerka predsjedavala sjednici savjeta nacionalnih manjina.

Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju rekao je da Srbija treba da prihvati referendum iz marta 1992.  u skladu sa Poveljom UN, koja garantuje samoopredjeljenje autohtonih naroda.

Musliju je za "Preševa jone" pozdravio referendum o nezavisnosti koji je održan u španskoj oblasti Kataloniji i pozvao je međunarodnu zajednicu da prizna referendum koji su Albanci na jugu Srbije održali 1992. 

"Referendum je izraz volje i zakonsko pravo autohtonog naroda, u ovom slučaju Katalonije, zagarantovano međunarodnim pravom. Referendum o etničkim Albancima u Preševskoj dolini isto tako je legitiman i njime se garantuju mir i stabilnost između Preševske doline i Srbije, ali i poštuje pravo Albanaca sa juga koji su se referendumom većinski izjasnili za pripajanje Kosovu", izjavio je Musliju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније