Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic, Objavio: I. P. ]

07. 10. 2017. 10:56   >>  10:30 5

PAR NEDJELJA

Ruski demineri "čiste" Srbiju

Više od 40 ruskih deminera, sa osmoro kolega iz Srbije, već nekoliko nedjelja rade na čišćenju terena u okolini Ćuprije, u okviru pomoći koju Rusija u deminiranju pruža Srbiji od 2008. godine.

Ruski demineri rade za kompaniju specijalizovanu za humanitarno deminiranje "Emerkom Demajning", koju je ruska Vlada angažovala za rad u Srbiji, a samo u ovoj najnovijoj akciji do sada su očistili više od 280.000 kvadratnih metara.

Direktor Centra za razminiranje Srbije Jovica Simonović kaže za Sputnjik da je, zbog težnje Srbije da uđe u EU, Vlada Srbije u obavezi da učestvuje u deminiranju, i da za njega izdvaja novac posljednje dvije godine, ali da su to mala sredstva zbog problema koje zemlja ima sa finansijama.

On kaže da je za čišćenje Srbije od mina potrebno 2,5 miliona eura, isto toliko za uklanjanje kasetnih bombi na oko 2.500 kvadratnih metara, a tu su i problemi sa avio-bombama na više od 150 lokacija.

Srbija je potpisnica Otavske konvencije, što znači da do 2019. godine mora da postane zemlja bez mina, ali Simonović ne vjeruje da će se to dogoditi, upravo zbog nedostatka novca, zbog čega je dragocjena pomoć koju Srbija od Rusije dobija punih devet godina.

Rukovodilac projekta razminiranja "Ćuprija 1" Bogdan Pilipčuk kaže da je dogovor da se neeksplodirane mine čiste do dubine od 50 centimetara, međutim otkopavaju ih i na većim dubinama, jer nailaze na bombe iz Drugog, pa čak i Prvog svjetskog rata.

Direktor Srpsko - ruskog humanitarnog centra u Nišu Bojan Glamočlija objašnjava da se rusko - srpski odred za humanitarno razminiranje zapravo vodi kao "privremena snaga i sredstvo" Centra.

On ističe da je saradnja sa ruskim deminerima preteča Srpsko-ruskog humanitarnog centra, jer se poslije njihovih prvih dolazaka u Srbiju rodila ideja o osnivanju Centra.

Akicja "Ćuprija 1" trajaće do 20. decembra.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније