Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

09. 10. 2017. 09:59 >> 09:47
26

BIH

Sud oslobodio Nasera Orića

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) oslobodio je ratnog komandanta Nasera Orića, kojeg Srbija potražuje za zločine protiv zarobljenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice.

Tužilaštvo BiH je protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića podiglo optužnicu 27. avgusta 2015. godine.

Orić je uhapšen 10. juna 2015. godine na granici Francuske i Švajcarske po zahtjevu Srbije koja je potjernicu za njim raspisala 2014. godine.

Nekoliko dana nakon hapšenja Švajcarskoj je dostavljen formalni zahtjev Srbije za izručenje. Međutim, zahtjev za izručenje je podnijelo i Tužilaštvo BiH navodeći da protiv njega sprovodi istragu već sedam godina. Orić je izručen BiH.

Orić je i u Haškom tribunalu bio optužen za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela u od decembra 1992. do marta 1993. godine.

Prvostepeno je osuđen na dvije godine zatvora 2006. godine, ali je Apelaciono veće 2008. godine oslobodilo Orića nalazeći da prvostepeno vijeće nije imalo sve neophodne dokaze da Orić bude osuđen po komandnoj odgovornosti.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније