Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Mina-business [ Objavila R.B. ]

09. 10. 2017. 20:08 >> 19:37

BALKANSKI BAROMETAR

Nezaposlenost i korupcija najveći problem

Nezaposlenost i korupcija naveći su problemi stanovnika regiona, pokazao je Balkanski barometar (BB) za 2017. godinu – istraživanje mišljenja građana i privrednika o situaciji u regionu.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) predstavilo je danas u Briselu BB - godišnje istraživanje mišljenja koje je naručilo RCC, provela GfK u sklopu kojeg se prikupljaju i analiziraju informacije građana i privrednika iz regiona na različite teme kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija.

Kako je saopšteno iz RCC, trećim izdanjem je bilo obuhvaćeno osam hiljada građana i 1,6 hiljada preduzeća.

Generalni sekretar RCC, Goran Svilanović kazao je da nezaposlenost ostaje glavna briga građana regiona, iako više većih ekonomija u regionu pokazuje znakove ekonomskog oporavka. 

On smatra da je zabrinjavajuće da, prema rezultatima Barometra, raste strepnja zbog korupcije. 

"U Barometru od 2015. godine 15 odsto ispitanika ocijenilo je korupciju kao jedan od glavnih problema regiona, dok je već godinu kasnije ova brojka porasla na 27 odsto. Ove godine 32 odsto ispitanika navelo je korupciju kao najveći problem,“ rekao je Svilanović,

On smatra da je povećanje ekonomskog rasta u privredama u regionu sa sobom donijelo optimističniji pogled na budućnost, koji sada treba pratiti odlučnim aktivnostima vlada.

"Iako nije novost da je pred regionom mnogo posla, nadamo se da će nalazi BB pomoći u utvrđivanju podsticajnih programa za dalji rast u regionu, naročito imajući u vidu provođenje višegodišnjeg plana aktivnosti Regionalnog ekonomskog prostora kojeg je pripremio RCC a odobrili lideri iz regiona, ovog ljeta u Trstu,“ dodao je Svilanović. 

Kako je saopšteno, BB pokazuje da je uprkos iskazanoj podršci evropskoj integraciji, skepticizam u pogledu kratkoročnih i srednjoročnih izgleda regiona za pridruživanje i dalje široko rasprostranjen, sa 23 odsto ispitanika koji su rekli da vjeruju da do članstva u Evropskoj uniji (EU) nikada neće doći.

Zamjenik generalnog direktora za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenje (DG NEAR), Maciej Popowski, ponovio je spremnost EU da nastavi podržavati proces proširenja, što predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker jasno i nedvosmisleno poručuje Zapadnom Balkanu. 

“Uvijek je dobro provjeriti situaciju na terenu i čuti mišljenja građana i poslovne zajednice u regionu. Svjedoci smo da su pozitivna dešavanja otvorila prostor za optimizam. Samit u Trstu je bio još jedan stimulans tom okruženju, jer je omogućio da predstavnici EU i regiona rade zajedno, a rezultiralo je dogovorima o Regionalom ekonomskom prostoru i transportu, na primjer”, kazao je Popowski.

Stručni konsultant GfK-a i istraživač na Institutu za međunarodne ekonomske studije u Beču, Vladimir Gligorov, je predstavljajući glavne nalaze stavova, iskustava, težnji, viđenja i očekivanja ekonomija Zapadnog Balkana, naglasio da se privrednici i dalje bore sa onim što vide kao složeno oporezivanje i nepovoljan poslovni ambijent uz nepredvidiv pravni sistem.

"Šezdesetdva odsto poslovnih ljudi u regionu vide pokretanje vlastitog posla u mjestu u kome žive kao veoma teško ili teško. Više od polovine njih, odnosno 51 odsto, vjeruje da bi unaprijeđenje cesta imalo najpozitivniji uticaj na njihovo poslovanje“, naveo je Gligorov.

Kako je kazao, iako se 56 odsto ispitanika slaže da vlasti uzimaju u obzir njihove potrebe, mada samo u ograničenoj mjeri, pozitivno je što se bilježi smanjenje broja ispitanika koji smatraju da ih vlasti ignorišu (pad sa 38 odsto iz 2015. godine na 30 odsto).

Predstavljanje BB organiziralo RCC u saradnji sa Centrom za evropske politike, nezavisnom ekspertskom organizacijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније