Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92/Mina; Objavila: J.B.Č. ]

10. 10. 2017. 08:35 >> 08:10
19

DANAS ZVANIČNI RAZGOVORI

Erdogan stigao u Beograd

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je u Beograd, a na aerodromu su ga dočekali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić.

Erdogan će biti gost predjednika Vučića, a danas počinju zvanični razgovori.

Poslije svečanog dočeka koji će mu biti priređen 11 sati u Palati Srbija, dvojica predsjednika će imati tet-a-tet razgovore, a uslijediće i sastanci dvije delegacije i potpisivanje više sporazuma između Srbije i Turske.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Srbije, dva predsjednika obratiće se medijima na zajedničkoj konferenciji za novinare, a zatim će učestvovati na zatvaranju Poslovnog foruma Srbija - Turska, gdje će se obratiti učesnicima i prisustvovati ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumijevanju.

Sjutradan, 11. oktobra, posjetiće Novi Pazar gdje će razgovarati sa gradonačelnicima i predsjednicima opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolja, Nova Varoš, Priboj.

U sklopu posjete, obaviće se i ceremonija potpisivanja protokola između grada Novog Pazara i opštine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju, a nakon toga, predsjednici Vučić i Erdogan prošetaće Novim Pazarom i razgovarati sa građanima.

Sa turskim predsjednikom, koji će u Srbiji boraviti 10. i 11. oktobra, došli su i predstavnici i vlasnici velikih turskih kompanija iz različitih privrednih oblasti, od građevinarstva, turizma, poljoprivrede do prehrambene industrije i metalskog sektora.

Erdogan je u autorskom tekstu za današnju Politiku kazao da su Turska i Srbija dvije ključne zemlje na Balkanu i njihova saradnja je od suštinske važnosti za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope. 

"Turska i Srbija su dvije ključne zemlje na Balkanu. Kao što je Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu", naveo je Erdogan.

Stoga je, kako ocjenjuje, "za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, saradnja između Turske i Srbije od ključne važnosti".

"Veze između Turske i Srbije su jake i duboko ukorijenjene. U svojoj dugoj istoriji na ovim prostorima Turci i Srbi su zajedno živjeli i zajedno egzistirali", naveo je Erdogan.

Prema njegovim riječima, i danas se mogu vidjeti tragove zajedničke istorije u jeziku, arhitekturi, kuhinji, kulturi i na mnogim drugim poljima.

"Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija se smatraju komšijama, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama", naveo je Erdogan.

Nema sumnje da je, dodaje on, saradnja neizbježna i zbog geopolitičkog položaja dvije zemlje.

Zajednička istorija po prirodi stvari, naveo je Erdogan, sa sobom nosi neke osjetljivosti i različita shvatanja, što važi i za Tursku i Srbiju.

"Kao zemlja, mi na te različitosti nijesmo gledali i ne gledamo na njih kao na prepreke za saradnju. U skladu sa zajedničkim ciljevima, pokušavamo da se naši bilateralni odnosi nastave kroz konstruktivan pristup i iskren dijalog", naveo je on.

Prema riječima Erdogana, "nikada nijedna od naših zemalja nije dozvolila da njeni individualni problemi naruše međusobno prijateljstvo i saradnju". "Čak i u najtežim vremenima pridavali smo poseban značaj tome da održimo dijalog i da razumijemo jedni druge".

Navodi i da obostrane posjete na visokom nivou, koje su učestale u poslednje vrijeme, predstavljaju konkretnu manifestaciju jake političke volje koja postoji u obje zemlje.

"Turska pomno i sa interesovanjem prati ekonomske reforme koje Srbija uspješno sprovodi poslednjih godina. Trudimo se, koliko je u našoj moći, da našim srpskim prijateljima pružimo podršku u njihovoj inicijativi ekonomskog razvoja", naveo je Erdogan.

Kako je kazao, temeljni propisi između dvije zemlje, kao što su sporazumi o slobodnoj trgovini, o ukidanju viza, o promociji investicija i Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pružaju pravni osnov neophodan za razvoj ekonomskih odnosa.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније