Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavila R.B. ]

10. 10. 2017. 22:13 >> 21:43
4

BRNABIĆ U BRISELU

"Srbi smatraju da je podrška EU najveća"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Evropskom parlamentu da su odnosi Srbije s Rusijom tradicionalno, ekonomski i kulturno-vjerski dobri, da je Rusija bila na strani Srbije prilikom NATO bombardovanja i viđena je kao prijatelj, ali da većina Srba smatra da je Evropska unija Srbiji dala najveću novčanu podršku i potporu.

Najnovije istraživanje pokazuje da je 49 odsto građana Srbije i preko 80 odsto poslanika u srpskom parlamentu za ulazak u EU, a 66 odsto građana podržava reforme za članstvo u EU, rekla je Brnabić, odgovarajući na pitanja poslanika u Spoljnopolitičkom odboru Evropskom parlamentu.

Ona je rekla da Srbija takođe ima slobodnu trgovinsku zonu s Rusijom i zavisi od uvoza ruskog gasa, navodeći i da članice EU razvijaju veoma korisne ekonomske i druge veze s Rusijom.

Odgovarajući na primjedbe da Srbija održava i vojne vježbe s Rusijom, ona je uzvratila da Srbija želi da ostane vojno neutralna i predočila da je daleko veći broj vojnih vježbi srpska armija imala s NATO i SAD, nego s Rusijom.

Ona je rekla da poslanici Eropskog parlamenta moraju da djeluju na temelju činjenica, a ne utisaka.

Prošle godine je Srbija imala 16 vojnih aktivnosti s raznim zemljama, a od toga devet s Amerikom, a po dvije s balkanskim zemljama i NATO u sklopu Partnerstva za mir, jednu s Mađarskom i dvije vježbe s Rusijom, rekla je Brnabić.

Ove godine Srbija je učestvovala u 15 vojnih vježbi, od toga 13 s NATO, u tom sklopu sedam bilateralno s SAD, dok su dvije vježbe održane s Rusijom.

Srpska premijerka je uzvratila na opasku poslanika EP Čarla Tanoka da saradnja s Rusijom "šteti euro-atlantskim težnjama Srbije", naglasivši da Srbija "veoma otvoreno kaže da ne stremi euro-atlantskim integracijama, već ulasku u Evropsku uniju".

"Mi ne želimo da budemo član NATO, želimo da očuvamo našu vojnu neutralnost, a to su brojke koje dokazuju da smo mi istinski vojno neutralni", podvukla je Ana Brnabić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније