Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

11. 10. 2017. 10:15 >> 09:44
3

TOKOM RAZGOVORA SA BRNABIĆ

Han: Srbija "vrlo brzo" u EU

Srbija će "vrlo brzo" postati dio evropske porodice, izjavio je sinoć evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Han se tokom razgovora sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić zahvalio toj zemlji na ključnoj ulozi kada je stabilonst regiona u pitanju.

"Vrlo sa zadovoljan što je prva zvanična posjeta premijerke Brnabić upravo ova Briselu što pokazuje značaj i povećenost koju ona pridaje odnosu sa EU. Veliki posao je urađen što će se uskoro isplatiti otvaranjem novih poglavlja", poručio je Han.

On je poslije sastanka sa Brnabić u Briselu konstatovao da Srbija brzo napreduje kako bi iskoristila trenutak koji je došao poslije govora predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera gdje je dat jasan signal regionu da EU nedvosmisleno podržava politku proširenja na Zapadni Balkan.

"EU vrata su otvorena za nove ulaske do kojih će doći onoga trenutka kada zemlje ispune kriterijum. Srbija je dobro pozicionirana kao jedna od vodećih zemlja u procesu evrointegracija", poručio je evropski komesar.

Han je proces pristupnja opisao kao maraton u kome se računa koliko brzo, ali i kvalitetno mogu biti primijenjene reforme iz pristupnih poglavlja.

"Mi želimo da napredujemo zajedno ka srpskom ulasku u EU. Kada će to biti to je u rukama Srbije. Nesumljivo je da Srbija pripada Evropi i da će brzo posti dio evropske porodice", izjavio je Han.

On je posebno naveo da je ohrabren napretkom Srbije i osjećajem odgovornosti premijerke Brnabić kada je u pitanju oblast vladavine prava, što će, prema Hanovim riječima, u velikoj mjeri i odrediti brzinu evrointegracionog puta Srbije.

Evropski komesar za pregovore o proširenju se tokom razgovora sa premijerkom Srbije zahavilo i za "ključnu ulogu Srbije u regionu kada je riječ o stabilnosti", što Srbija, prema riječima Johanesa Hana, postiže dijalogom i prekograničnom saradnjom.

Han je naveo da je sa Brnabićevom razgovarao i primjedbama koje je zvanični Beograd imao na stav Evropske komisije kada su u pitanju slučajevi Kosova i Katalonije.

"Razumem osjetljivost ovog pitanja u Srbiji i dobro da razgovaramo i to riješimo. Sada je važno da gledamo u budućnost da vidimo šta se može uraditi povodom hrabre inicijative predsjednika Aleksandra Vučića o untrašenjem dijalogu i kako podržati dalji razvoj Srbije i regiona", zaključio je Han.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније