Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Anadolija, Objavio: I. P. ]

18. 10. 2017. 09:04   >>  08:34 10

KASNO SINOĆ

Usvojili Rezoluciju o neutralnosti Srpske

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

 

Za Rezoluciju, koju su predložili klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K glasala su 44 narodna poslanika. Niko nije bio protiv i niko uzdržan, a sjednica Narodne skupštine RS noćas se održavala u maloj sali bez prisustva poslanika opozicije kojima je izrečena mjera udaljavanja sa sjednice.

U ovoj Rezoluciji navodi se da je RS trajno opredijeljena za poštovanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i da je teritorija Republike Srpske jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva u skladu sa članom Dejtonskim sporazumom, a da će se svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom RS smatrati kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo.

"RS je opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma. U skladu s tim Narodna skupština RS donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti RS u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju", stoji u Deklaraciji.

Osim toga Narodna skupština utvrdila je obavezu svih organa i institucija RS na provođenje ove Rezolucije, kao i sve predstavnike iz RS u zajedničkim institucijama BiH.

"Prethodno doneseni akti Narodne skupštine RS koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju da važe", navodi se u usvojenoj rezoluciji.

Osim toga poslanici vladajuće koalicije usvojili su i Zakon o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, te izmjene i dopune Zakona o Željeznicama RS, kojim se definiše sprovođenje postupka restrukturisanja ovog privrednog društva.

Narodna skupština Republike Srpske primila je k znanju Izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS za prošlu godinu godine i usvojila Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za ovu godinu.

Osim toga Narodna skupština RS je za vršioca dužnosti glavnog revizora izabrala Jovu Radukića, do okončanja procedure izbora glavnog revizora, a imenovana je i komisija za izbor glavnog revizora i njegovog zamjenika. 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније