Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

19. 10. 2017. 20:27   >>  19:56 39

BAKIR IZETBEGOVIĆ

"Moj otac ostavio BiH u amanet Erdoganu"

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, tokom obilježavanja godišnjice smrti Alije Izetbegovića, istakao je danas da je njegov otac ostavio BiH u amanet turskom predsjedniku Tajipu Redžepu Erdoganu.

Kako je naveo, jedna od posljednjih razgovora koje je Alija Izetbegović imao bio je sa današnjim predsjednikom Turske, prenosi N1.

"On je u njemu prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu je u amanet brigu za Bosnu i Hercegovinu. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet. Pogledajte samo ovu novu akciju da se gradi put između Beograda i Sarajeva", kazao je, između ostalog, Izetbegović.

Izetbegović je izjavio je da se mnoge poruke njegovog pokojnog oca i danas se čine aktuelnim.

"Što je zanimljivo Alija Izetbegović je preselio prije 14 godina, ali još uvijek živi kao mislilac, lider. Vidi se to i prema reakcijama onih koji ga ne vole, ali još više po reakcijama onih koji ga vole", pojasnio je Izetbegović.

Podsjetio je da se o njemu snimaju serije i da se i prema tome može zaključiti da je on još uvijek itekako aktuelan.

"Obratio bih pažnju na njegovo djelovanje jer je on činio sve da se spasi bivša Jugoslavija, BiH, da se spasi mir, da ne dođe do rata, da se prihvate rješenja makar i nepravedna i bolna za patriote BiH, ali da prestane ubijanje u ovoj zemlji. A tokom rata da se sačuva supstanca BiH", istakao je Izetbegović.

U Sarajevu je danas premijerno prikazan dokumentarni film "Alija, posljednji bedem islama", povodom 25 godina od nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 14 godina od smrti prvog predsjednika BiH.

Bakir Izetbegović je kazao da je veoma značajno da se takvi projekti prave i u domaćoj produkciji, prenosi Anadolija.

"Pomalo je zanimljivo da se rahmetli Alijom više bave stranci, nego domaći. Borba jednog naroda se na kraju krajeva svede na nekoliko simbola. Kada je u pitanju bosanskohercegovačka borba, prvo za slobodu i ukidanje jednopartijskog sistema, a zatim i za opstanak ove zemlje, jedan od tih simbola je rahmetli Alija Izetbegović. To malo pokazuje i odnos nas prema toj borbi. Nema dovoljno intelektualnog napora, težnje da se bolje ispita to vrijeme i uloga bitnih aktera u njemu”, rekao je Izetbegović, .

Upitan da prokomentariše i naslov dokumentarnog filma “Alija, posljednji bedem islama”, Izetbegović je poručio da je pomalo pretenciozan i vjerovatno jednodimenzionalan. Jer, kako je kazao, Alija Izetbegović je bio borac za odbranu i opstanak islama na ovim prostorima, ali on je bio čovjek borac za demokratiju, slobodu, uvođenje višepartijskog sistema, za odbranu onog šta je multietnička supstanca BiH i da je tom planu je mnogo učinio.

Пратите нас на

Коментари39

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније