Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 10. 2017. 22:23 >> 21:54
5

KOSOVO

Bez pobjednika na lokalnim izborima

Ni u jednoj opštini na Kosovu, uključujući i sedam najvećih, nema pobjednika u prvom krugu glasanja na današnjim lokalnim izborima za gradonačelnike, objavila je TV Klan Kosova rezultate lokalnih izbora na osnovu analize izlaznosti i glasanja instituta "Gani Bobi".

Biračka mjesta na lokalnim izborima na Kosovu zatvorena su večeras u 19 sati. Prema rezultatima koji se mogu naći na internet stranici Centralne izborne komisije, nešto prije 19 sati, izlaznost je 43,85 posto.

Lider Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Goran Rakić, prema informacijama iz Izbornog štaba te liste, odnio je pobjedu na današnjim lokalnim izborima.

Rakić, kako je rečeno, prema aktuelnim preliminarnim rezultatima uvjerljivo je pobijedio u trci za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice. Drugi krug izbora biće održan za četiri sedmice, prenosi Al Jazeera.

Prema izlaznim anketama TV Klan Kosova najviše glasova u Prištini osvojio je Pokret Samoopredjeljenje (LVV). Njihov kandidat za gradonačelnika Shpend Ahmeti osvojio je 46,6 posto glasova, a izborna lista te partije osvojila je 39,5 posto.

U glavnom gradu Kosova pokret Samoopredjeljenje ići će u drugi krug sa Demokratskim savezom Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe.

U Mitrovici će Demokratska partija Kosova ići u drugi krug s Alijansom Novo Kosovo. U Gnjilanu Pokret Samoopredjeljenje sa Demokratskim savezom Kosova, a u Prizrenu Demokratska partija Kosova ide u drugi krug s Demokratskim savezom Kosova, rezultati su izlaznih anketa, uz napomenu da se oni mogu promijeniti.

U Ferizaju u drugi krug glasanja idu kandidati Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova, dok se u Đakovici takmiče kandidati Alijanse za budućnost Kosova i Alternative, nove stranke Mimoze Kusari Lile, prenijela je agencija Beta.

Najneizvjesnija situacija je u Peći gdje kandidati Demokratskog saveza Kosova, odnosno Alijanse za budućnost Kosova mogu pobijediti već u prvom krugu glasanja.

Šef posmatračke misije Evropske unije Alojz Peterle izjavio je ranije da posmatrači te misije izvještavaju da se na Kosovu izborni proces odvija bez problema.

"Postupci se poštuju i imamo informacije samo da je bilo nekih tehničkih problema", rekao je Peterle, prenose kosovski mediji.

Prema njegovim riječima, izbori su počeli dobro, a nekoliko biračkih mjesta je otvoreno sa zakašnjenjem.

Najviša izlaznost je bila u Mamuši gdje je izlaznost 54,56 posto, a najniža je i dalje u Skenderaju, gdje je do 15 sati od 54.970 upisana izašlo svega 10.964 birača što je 19,95 posto.

Ovo su treći lokalni izbori od proglašenja nezavisnosti i, prema ocjenama analitičara, predstavljaće prvi test za vladu Ramuša Haradinaja.

Izbori su održani u 38 opština. Pravo glasa ima 1,9 miliona birača, a izbore je pratilo više od 30.000 posmatrača.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније