Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

23. 10. 2017. 12:57   >>  12:27 5

MINISTAR DEMANTUJE

Lubardina slika nije nestala

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da slika Petra Lubarde "Industrijalizacija" nije nestala i održao konferenciju za medije u prostoru Doma sindikata ispred umjetničkog djela.

"Ona je ovdje, dakle postoji, dakle nije misterija, dakle nije nestala ni ukradena i nadam se da poslije ovog saznanja imate razloga za neku vrstu zadovoljstva", rekao je Vukosavljević u Scenskoj kuli Domu sindikata koja se trenutno rekonstruiše.

List "Blic" objavio je danas tekst da je Lubadina slika, čija se vrijednost procjenjuje između pola miliona i milion eura, nestala tokom renoviranja Doma sindikata.

"Stičem utisak da smo ovom današnjom naslovnom stranom svjedoci dodatnog impulsa tabloidizacije i karnevalizacije medijskog prostora", rekao je ministar i dodao da neće tužiti list "Blic" zbog širenja lažnih vijesti.

"To je akt milosrđa, ne želimo da oštetitmo fond za plate", rekao je Vukosavljević i dodao da su novinari lista "Blic" 18. oktobra dobili jasan odgovor ministarstva da se slika nalazi u holu Domu sndikata.

On je demantovao pisanje lista o vrijednosti slike, navodeći da ona još nije proglašena kulturnim dobrom i da njena vrijednost još nije utvrđena.

Prema njegovim riječima, Muzej savremene umjetnosti je nadležan da proglasi sliku kulturnim dobrom i na zahtjev Ministarstva kulture u toku je postupak utvrđivanja njene vrijednosti.

Direktor dvorane Doma sindikata Igor Stanković objasnio je da je ta slika neutuđivi dio objekata, a da je objekat u vlasništvu Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Nakon što su Vukosavljević i Stanković dali izjave, na njihov zahtjev zaposleni radnici počeli su da skidaju zaštitne folije ne bi li javnosti pokazali Lubardino djelo.

Na pitanje agencije Beta da li će se slika oštetiti skidanjem zaštitne folije u sali u kojoj se izvode radovi, odgovoreno je da neće i da će slika odmah biti ponovo zaštićena.

Sliku je Lubarda nalikao 1959, a u holu dvorane Doma sindikata je od 1961. godine kada je održana osnivačka skupština Samita nesvrstanih.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније