Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 07. 2013. 17:20 >> 20:45

ZEMLJE IZ REGIONA

Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije

Parlamentarci Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore na sastanku u Beogradu razmatrali načine o zajedničkoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Predsjednici i članovi odbora za vanjske poslove Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine konstatovali su danas na sastanku u Beogradu da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije jedino moguća kroz efikasno pravosuđe i da je potrebna još čvršća saradnja bezbjednosnih službi i tužilaštava u regionu.

Otvarajući sastanak, predsjednik Narodne Skupština Nebojša Stefanović je rekao da je Srbija donijela Strategiju za borbu protiv korupcije, ali da bi se ona u potpunosti sprovela treba da se uključi cijelo društvo, sve institucije i javnost.

Prema riječima predsjednika srbijanskog parlamenta, načelo vladavine prava, nulte tolerancije prema korupciji, neselektivne primjene zakona, načelo odgovornosti, sveobuhvatnosti kao primjena mjera omogućiće da zanačajno smanji nivo korupcije.

"Korupcija uništava tržišnu ekonomiju, utiče na smanjenje bruto domaćeg proizvoda, povećava troškove funkcionisanja države, obeshrabruje investitore, dovodi do siromaštva građana i ugrožava demokratske principe", rekao je Stefanović, dodavši da je učešće žena u radu parlamenta takođe jedna od tema današnjeg susreta predstavnika parlamenata zemalja regiona.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za vanjske poslove Miloš Aligrudić prethodno je obavijestio učesnike skupa da je ovo treći po redu sastanak članova odbora za inostarne poslove iz četiri zemlje bivše Jugoslavije.

"Cilj je da se razmotre pojedina otvorena pitanja i tako podstaknu i vlade da se okrenu njihovom rešavanju. Sastanci doprinose otvaranju pojedinim tema što bi moglo da bude podsticaj za vlade naših zemalja koje vode spoljnu politiku", rekao je Aligrudić podsjetivši da su se prethodna dva sastanka održala u Zagrebu i Sarajevu.

Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić je, obraćajući se predstvnicima parlamenata zemalja iz okruženja, rekao da je najvažnije da postoji politička volja i nulta tolerancija prema korupciji i organizovanom kriminalu.

Vučić je istakao da je regionalna saradnja obaveštajnih službi, policija i tužilaštava podignuta na viši nivo, ali i da je potrebno više kontakata između tužilaštava.

"Ta saradnja jača svaku od zemalja regiona i čitav region gura napred. Region više nije sigurno mesto za pripadnike organizovanog kriminala", poručio je prvi potpredsjednik Vlade Srbije.

Vučić koji je i koordinator službi bezbjednosti Srbiji je, prezentujući rezultate borbe protiv korupcije u Srbiji, naveo da se primjenjuje nulta tolerancija i neselektivnost ali je i neophodno da u toj borbi učestvuju sve institucije.

On je naglasio da borba protiv korupcije može da bude efikasna samo ako bude imala svoj epilog na sudu i kao poseban problem istakao sporost sudova u Srbiji prilikom donošenja presuda.

Vučić je najavio da će se postupci za 24 sporne privatizacije završiti do kraja ove godine, a da su od formiranja ove vlade podignute prijave protiv 115 lica, a 89 njih je lišeno slobode.

Članovi i predsjednici odbora za vanjske poslove Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore tokom dana razgovarali su i o učešću žena u parlamentima svojih zemalja.

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније