Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Anadolija; B.V. ]

30. 10. 2017. 12:22 >> 11:52
2

PLENKOVIĆ PORUČUJE

Euro će nam donijeti kredibilitet

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na konferenciji Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB) "Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj" govorio je o strateškim smjernicama, koristima i troškovima uvođenja eura.

 

Cilj konferencije je, kako je naveo hrvatski premijer, pokretanje dugoročne informativne kampanje kako bi se razbile zablude o štetnosti uvođenja eura.

U svom izlaganju Plenković je poručio kako je njegova Vlada orijentirana proevropski, te kako to smatra istoznačnim sa prohrvatskim.

Istaknuo je kako za Hrvatsku, kao najrecentniju članicu Europske unije (EU), predstoje dva ključna koraka: postati dio Šengenskog prostora tokom 2019. godine i dio Eurozone.

"Mislim da je realno da godina 2020, godina predsjedavanja Hrvatske Savjetu EU, bude godina u kojoj će Hrvatska, prema našim planovima i namjerama, biti dio onoga što se naziva ERM II", kazao je Plenković.

Ugovor o pristupanju u EU u januar 2012, koji je potvrđen referendumom, podrazumijeva i hrvatsko članstvo u Eurozoni, istaknuo je Plenković te dodao kako je to stvar ostvarivanja kriterijuma, a ne stvar političke odluke.

On je naglasio kako će uvođenjem eura, druge najznačajnije svjetske valute nakon dolara, Hrvatska postati članica užeg i najnaprednijeg dijela Unije.

"Euro Hrvatskoj donosi globalni politički i ekonomski kredibilitet", kazao je Plenković, poručujući je kako će zajednička valuta omogućiti lakšu ekonomsku razmjenu sa 19 država članica i 340 miliona Evropljana koji koriste euro.

Euro je za Plenkovića podsticaj rastu i stabilnosti hrvatske ekonomije te većoj zaposlenosti i prilika koju treba iskoristiti.

Kazao je da će građani euro osjetiti na konkretan i opipljiv način, jer neće strahovati od oscilacije kursa kune prema euru.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније