Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Anadolija [ Objavila R.B. ]

09. 11. 2017. 19:34 >> 19:14
1

HAN PORUČIO

Sloboda medija fundamentalna vrijednost EU

Evropska komisija (EK) pažljivo prati izazove i poteškoće s kojima se suočavaju novinari na području Zapadnog Balkana, izjavio je danas u Tirani evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han.

Han, koji boravi u dvodnevnoj posjeti albanskoj prijestonici, obratio se učesnicima konferencije "Dani medija, EU - Zapadni Balkan" i istakao važnost podrške slobodi izražavanja.

"Sloboda medija je pokazatelj funkcionisanja pravne države. Kritičko izvještavanje je važno za demokratiju. Mediji mogu doprinijeti izgradnji mostova, a ne podjelama. Imamo velikih izazova u tranzicijskim zemljama. EK će nastaviti da pruža podršku za poboljšanje medijskog okruženja, ali i mediji mogu učiniti dosta", istakao je Han. 

Han je poručio da se novinarstvo ne događa u izolovanom području, već usred društva. Istakao je da je nezavisni medijski sektor važan za ostvarivanje slobode izražavanja, ali da treba razmotriti brojna pitanja, poput vlasništva nad medijima. 

Kako je kazao, politički lideri i zemlje kandidati su odgovorni za garantovanje slobode medija, uključujući bezbjednost i pristojne uslove života novinara.

"Sloboda medija je fundamentalna vrijednost EU i preduslov o kojem se ne može pregovarati ni sa jednom zemljom kandidatom na njihovom putu ka EU", poručio je Hahn.

Na konferenciji se obratio i albanski premijer Edi Rama, koji je kazao da je sloboda izražavanja temeljna sloboda EU i kamen temeljac procesa proširenja EU.

"Sloboda izražavanja je osnovno pravo i to je najjače oružje koje imamo u borbi protiv nepravde, korupcije i drugih negativnih pojava. Koliko sam siguran, toliko sam i pesimista u vezi s bliskom budućnošću medija, iz razloga jer su u očima svih", rekao je Rama. 

Na dvodnevnoj konferenciji "Dani medija, EU - Zapadni Balkan", u organizaciji Evropske komisije, biće organizovane radionice o različitim temama poput mediji i tržište, mediji i digitalno doba, te standardi kvaliteta u novinarstvu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније