Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

14. 11. 2017. 18:20 >> 17:57
8

BEZ ZATVORSKIH KAZNI

Ambasada SAD: Neshvatljiva presuda

Američka ambasada u Beogradu izrazila je danas čuđenje što u sudskom procesu za paljenje ambasade SAD u Beogradu, 2008. godine, niko od optuženih nije osuđen na zatvorsku kaznu, saopštivši da podržava vladavinu prava i traži da pravda bude zadovoljena u ovom slučaju.

"Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i sa smrću jedne osobe, a da je konačni ishod da nijedan od sedmoro optuženih, od koji je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da su učestvovali u ozbiljnom prekršaju, nije osuđen na zatvorsku kaznu", navodi se u saopštenju povodom današnje presude Višeg suda u Beogradu.

U saopštenju se dodaje da je "prema međunarodnom pravu, zemlja domaćin odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva" a da se "srpska policija povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD, samo nekoliko trenutaka prije napada".

"Oni koji su odgovorni za taj korak nikada nijesu za to odgovarali, i napominjemo da se još uvijek ne postupa po slučaju koji je Tužilaštvo podnijelo protiv pet optuženih policijskih oficira u maju", dodaje se u saopštenju.

Viši sud u Beogradu danas je četvoricu optuženih za paljenje Ambasade SAD u Beogradu 2008, tokom protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, osudio na uslovne kazne zatvora, dok je trojicu optuženih oslobodio.

Tužilaštvo je teretilo optužene da su ispred tadašnje zgrade Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša, u centru Beograda, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su poslije mitinga organizovano došli i gađali zgradu kamenicama, bakljama i drugim predmetima, i izazvali požar.

Uslovne osude izrečene su jer je sud cijenio to što su osuđeni mlade osobe i što je proteklo mnogo vremena od kada su učinili krivično djelo, a da sudski proces nije bio odužen zbog njih.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније