Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

15. 11. 2017. 15:38 >> 15:08
4

KROZ SRBIJU

Barskom prugom ponovo 100 km/h

Srbija bi za tri godine trebalo da ima najmanje 520 kilometara pruga na kojima će vozovi moći da idu prosječnom brzinom od 120 do 150 kilometara na sat, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović.

Ona je, prilikom obilježavanja završetka modernizacije barske pruge od Resnika do Valjeva, istakla da su na toj dionici vozovi ranije išli i brzinom manjom od 30 kilometara na sat na pojedinim delovima.

"Od danas vozovi modernizovanom prugom ponovo mogu da idu brzinom od 100 kilometara na sat. Rekonstrusali smo prvih 77 kilometara pruge i ovo je samo početak. U narednom periodu radićemo na modernizaciji cijele barske pruge, jer ne želimo da se na to čeka još četiri decenije. Radićemo kako na željezničkom Koridoru 10, tako i na rekonstrukciji pruga koje nijesu dio Koridora", rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da bi za dvije godine Srbija trebalo da ima i modernizovanu prugu Beograd - Budimpešta, kojom će vozovi moći da idu brzinom od 200 kilometara na sat.

Mihajlovićeva je prošla danas rekonstruisanim dijelom pruge od Vreoca do Valjeva sa prvim potpredsjednikom Ruskih željeznica Aleksandrom Mišarinom i ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom.

Prethodno je prisustvovala potpisivanju Aneksa 3.2 kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske željenice.

"Ruske željeznice su jedne od najboljih na svijetu i Srbija će nastaviti da u saradnji sa njima realizuje zajedničke projekte u zemlji", rekla je Mihajlovićeva.

Modernizacija pruge Resnik - Valjevo u dužini od 77,6 kilometara, na međunarodnom železničkom koridoru Beograd - Bar, završena je u roku, 13. novembra, a redovan željeznički saobraćaj na tom dijelu barske pruge uspostavljen je juče.

Ugovorena vrijednost radova na modernizaciji pruge Resnik - Valjevo je 79,9 miliona dolara, a radovi su finansirani iz ruskog kredita čija je ukupna vrijednost 800 miliona dolara.

Obnova barske pruge je počela 15. jula 2016. godine poslije pune četiri decenije, a radove je izvela kompanije RŽD Internešnal.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније