Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Anadolija, Objavio: I. P. ]

18. 11. 2017. 07:32 >> 07:01
19

HRVATSKA OBILJEŽAVA

Godišnjica pada Vukovara

U Vukovaru se danas obilježava godišnjica pada tog grada pod okupacijske snage paravojnih srpskih formacija i ostataka tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine održava se od 13. do 20. novembra, a centralni događaj je Kolona sjećanja 18. novembra.

Kao i svake godine, od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, u tom gradu koji nosi i naziv Grad Heroj, u Koloni sjećanja, pod sloganom "Vukovar-mjesto posebnog pijeteta", hiljadama ljudi pridružiće se državni vrh, predvođen predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Prošle, 2016. godine, na 25. godišnjicu, u Koloni sjećanja bilo je gotovo 100.000 ljudi.

Vukovar je pao pod okupaciju 18. novembra 1991. nakon tromjesečnog otpora hrvatskih branitelja, većinom Vukovaraca i stanovnika okolnih mjesta, ali i branitelja iz svih djelova zemlje, nakon dugotrajnog granatiranja, raketiranja i bombardovanja iz vazduha, koja su Vukovar sravnila sa zemljom.

Upravo je zato Vukovar postao simbol otpora u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, a u bici za grad poginulo je između 2.900 i 3.600 ljudi.

Najvažniji simbol Vukovara je Vodotoranj, koji je opstao uprkos brojnim granatama i mecima čiji su tragovi vidljivi i danas.

Kako bi se taj objekt sačuvao i kako bi postao jedan od ključnih simbola Domovinskog rata, pokrenuta je akcija uređivanja Vodotornja i njegovo pretvaranje u muzejski prostor.

Vukovarski Savjet za branitelje najavio je ove godine kako će tražiti da se Dan sjećanja, 18. novembar, proglasi državnim blagdanom.

Prema popisu stanovništva 1991. godine, u gradu je živjelo 43,8 posto Hrvata i 32,3 posto Srba, a prema popisu iz 2011. godine, Vukovar je imao 27.683 stanovnika, od čega je 57,4 posto Hrvata i 34,9 posto Srba.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније