Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavila R.B. ]

17. 11. 2017. 20:30 >> 19:58
1

HAN PRECIZNO

Normalizacija s Kosovom preduslov SR za EU

Komesar EU za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han izjavio je danas da je normalizacija odnosa s Kosovom "preduslov" za članstvo Srbije u Uniji ali je i ocijenio da je "prerano" govoriti kako će ta normalizacija izgledati.

Govoreći za Radio Slobodna Evropa, Han je kazao i da je pogrešno misliti da je normalizacija odnosa s Kosovom jedini uslov koji Srbija mora da ispuni na putu ka članstvu u EU. 

"Radi se o uobičajenom paketu od 35 poglavlja, a u konkretnom slučaju Srbije postoji i specifičnost, a to je normalizacija odnosa s Kosovom. To je jedan od uslova i pogrešno je misliti da sve zavisi isključivo od toga. Treba ispuniti još dosta toga na polju vladavine prava a o mnogim drugim poglavljima treba da se pregovara i dosta toga promijeni", rekao je Han.

Upitan da li će se prijem Srbije u EU podudariti sa završetkom procesa normalizacije odnosa sa Kosovom, Han je rekao da to nije tačno.

"Tačno je sasvim suprotno, normalizacija s Kosovom je preduslov da Srbija postane članica EU", kazao je evropski komesar.

Komentarišući napredak zemalja Zapadnog Balkana u procesu eurointegracija, Han je ocijenio da su neke države ostvarile veći napredak a da druge moraju još da se angažuju i obave domaće zadatke kako bi pripremile teren.

Govoreći o Kosovu, Han je rekao da Priština ima "sigurnu evropsku perspektivu" kao i da se "ne mogu ignorisati geostrateški i geopolitički događaji".

"Mi kao Evropska komisija pomažemo Kosovu da pripremi teren za buduće članstvo u EU, tako što će poboljšati zakonsku strukturu, ekonomski učinak, podići prihode, što je važno jer jedna trećina dohotka dolazi po osnovu carina koja neće postojati u zajedničkom tržištu", kazao je Han.

On je dodao da je Kosovo dio priprema koje vode ka regionalnom ekonomskom prostoru, ocijenivši da je to "još jedan dokaz snažne posvećenosti EU evropskoj perspektivi Kosova". 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније