Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

20. 11. 2017. 19:52   >>  19:23 11

IZETBEGOVIĆ O BIH

Nema islamizacije, radikalizacije ili arabizacije

Član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović izjavio je da u BiH nema zabrinjavajućih procesa islamizacije, radikalizacije ili "arabizacije" društva.

"Sve institucije Bosne i Hercegovine odlučno su se suprotstavile nasilnom ekstremizmu i terorizmu i u toj borbi vrlo uspješno sarađuju sa svojim međunarodnim partnerima. Bosna i Hercegovina je, kao članica globalne Koalicije za borbu protiv ISIL-a, dala vrlo konkretne doprinose", rekao je Izetbegović na skupu "EU budućnost za Balkan", u Sarajevu.

On je istakao da je BiH prva država u regionu koja je učešće svojih državljana u stranim paravojnim formacijama i organizacijama proglasila krivičnim djelom.

"Sve to je rezultiralo time da u posljednjih 18 mjeseci nije bilo zabilježenih odlazaka iz Bosne i Hercegovine na strana ratišta", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, posebno su Bošnjaci bili posebno glasni i konkretni u osudi svih vidova terorizma i nasilnog ekstremizma, dok se Islamska zajednica u BiH institucionalno suprotstavila pojavama ekstremizma i paradžematima koji su pokušali da rade van njenih okvira i mimo njenog ustava i tumačenja islama.

"Bošnjaci, kao evropski narod, nikada se neće odreći dostignutih civilizacijskih vrijednosti koje baštine, ali ni svoje tradicije i vjere… Ni kada smo varbarski ubijani nijesmo posegnuli za osvetom ili ekstremizmom, nego smo istrajavali na civilizacijskim vrijednostima, na istini i pravdi", istakao je Izetbegović.

Dodao je da ne postoje bilo kakve osnove ni pretpostavke da se tvrdi, kao što to neki čine, da Bosna i Hercegovina predstavlja ili može predstavljati potencijalnu bezbjednosnu prijetnju.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније