Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Anadolija/N1 [ Objavio: O.Z. ]

22. 11. 2017. 22:30   >>  21:58 42

"LOGORAŠ SA ŽICE"

Sram da je one što im je Mladić heroj

Fikret Alić, poznatiji kao "logoraš sa žice", djelimično je zadovoljan presudom Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Čovjek čije fotografije su obišle svijet u ljeto 1992. godine i ponajviše podsjetile na žrtve Holokausta iz Drugog svjetskog rata, kao i činjenicu da se slična strahote dešavaju i u Bosni i Hercegovini na pragu 21. vijekaa, preživio je zloglasne logore Keraterm i Trnopolje, dva logora na području prijedorske opštine kroz koje su u periodu od maja do novembra 1992. godine prošle na hiljade logoraša.

"Djelimično sam zadovoljan presudom, ratni zločinac je konačno dobio doživotnu robiju. Zadovoljan sam da je osuđen kompletan vrh RS-a. Što se ostalog tiče, neka sudovi rade svoj posao ali nadam se da, nakon ove presude, ne bi se trebalo nigdje u svijetu desiti zločin kao zločin koji smo mi prošli", istakao je Alić, prenosi Anadolija.

Nije zadovoljan, jer nije osuđen za genocid u Prijedoru.

"Osjećam se smirenije zato što ću ja i poslije Haga svjedočiti o zločinu koji su oni počinili", naglasio je Alić.

Alić je, nakon 25 godina, stao pred Haški tribunal. Nosio je naslovnicu časopisa "Tajm" sa svojom slikom. Međutim, kad je podigao sliku, jedan muškarac, kako se navodi, sa srpskom zastavom, počeo je da viče da je Mladić njegov heroj.

"U jednom trenutku kad sam podigao svoju sliku, on je stao pored mene i počeo da viče da je on njegov heroj. Neka je sram i Srbiju i Republiku Srpsku ako ga smatraju herojem, njega koji je nas držao zatvorene. Neka je sram i Haški tribunal ako ga ne osudi za zločin", rekao je Alić za N1.

"Ja, kao čovjek sa žice, osjećaću se srećnim ako osude tog generala za zločin protiv čovječnosti, za zločin koji je mogao da se zaustavi i bojim se da će se desiti nekome u svijetu ako ga ne osude. Zločince treba kazniti i ne treba gledati na vjeru. Treba da se nadamo boljem životu. Ratko Mladić je general koji je mogao sve da zaustavi“, dodao je Alić.

Alićeva logorska fotografija je objavljena i na naslovnici uglednog "Tajmsa", a ranije se za AA prisjetio da je fotografisan prilikom posjete strane novinarske ekipe ITN-a i Channel 4, nekoliko sati nakon što je u Trnopolje prebačen iz obližnjeg Keraterma. Njegove fotografije bile su ključne za zatvaranje zloglasnih logora.

Dvije decenije kasnije Fikret se vratio u rodni Kozarac i nada se da svijet nikada neće zaboraviti šta se događalo te 1992. godine.

Пратите нас на

Коментари42

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније