Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavila R.B. ]

23. 11. 2017. 19:58 >> 19:29

BORISOV I ZAEV

Ohrabrili crkve da nađu rješenje

Premijeri Makedonije i Bugarske, Zoran Zaev i Bojko Borisov, izjavili su danas da poštuju sekularni karakter svojih država i da ne žele da se miješaju u poslove i saradnju crkava, ali da mogu da ih podstaknu da nađu rješenje u duhu doborosusjedstva i prijateljstva.

Zaev i Borisov su to rekli novinarima u Strumici povodom zahtjeva Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije upućenog Bugarskoj pravoslavnoj crkvi da joj bude "majka crkva" i prizna joj autokefalnost.

Taj zahtjev, o kojem bi Sinod Bugarske pravoslavne crkve trebalo da raspravlja u ponedjeljak, naišao je na dobar prijem među intelektualcima u Bugarskoj koji peticijom traže pozitivan odgovor, dok su u Makedoniji mišljenja o tome podijeljena.

Kako prenose mediji, premijer Zaev je rekao da se nada da će doći do međusobnog priznanja, jer je za Makedonce mnogo važna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve, ali da je to pitanje za dvije crkve.

"To je pitanje dvije crkve. Naše je da ih ohrabrimo da nadju rješenje u duhu Dogovora o dobrosusjedstvu i prijateljstvu između dvije zemlje", rekao je Zaev, poslije zajedničke sjednice vlada Makedonije i Bugarske u Strumici, u jugoistočnoj Makedoniji.

Bugarski premijer je rekao da ne želi da se miješa u stvari crkve, ali je dodao da će biti srećan ukoliko dvije crkve sarađuju i međusobno se pomažu, kao što Makedonija i Bugarska sarađuju na političkom planu.

Zaev i Borisov danas su dobili orden Makedonske pravoslavne crkve, koji im je u manastiru Vodiča kod Strumice uručio mitropolit strumički Naum za "poseban doprinos i zalaganje za sveukupni napredak i afirmaciju Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније