Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

29. 11. 2017. 13:45 >> 13:13
16

PROTIV MUSLIMANA U BIH

Hag: Tuđman akter zločinačkog poduhvata

Haški tribunal danas je pravosnažno potvrdio višegodišnje zatvorske kazne zvaničninicima bosanskih Hrvata, predvodjenih Jadrankom Prlićem za ratne zločine nad Muslimanima u BiH, 1993-94. Tribunal je potvrdio i nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih Musilmana, zajedno sa osuđenima, učestvovao i tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman sa još nekim zvaničnicima Hrvatske.

Izricanje pravosnažne presude prekinuto je, međutim, nakon što je apelaciono veće potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora trećeoptuženom Slobodanu Praljku.

Praljak je, stojeći, uzviknuo da ne priznaje presudu i da nije ratni zločinac, a potom je nešto popio iz male čaše. U zbrci koja je nastala čulo su se riječi Praljkove zastupnice Nataše Favo (Faveau) Ivanović da Praljak "kaže da je popio otrov".

Do tog trenutka, Tribunal je Jadranku Prliću (58), ratnom premijeru samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna, potvrdio zatvorsku kaznu od 25 godina.

Ministru odbrane HRHB Brunu Stojiću (62) i načelniku Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Slobodanu Praljku (72) izrečene su pravosnažne kazne od 20 godina zatvora.

Odbacujući žalbe osuđenih, apelaciono vijeće Tribunala potvrdilo je da da u oni bili protagonisti zločinačkog udruženja u cilju "ujedinjenja hrvatskog naroda" u granicama Banovine Hrvatske iz 1939, što je bilo utvrđeno prvostepenom presudom.

U tom poduhvatu učestvovali su i tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tudjman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik Generalštaba Hrvatske Vojske Janko Bobetko, glasio je nalaz iz prvostepene presude, na koji je apelaciono vijeće Tribunala danas odbilo žalbu osuđenih.

Apelaciono veće Tribunala danas je potvrdilo i nalaz prvostepene presude da je Hrvatska, preko snaga bosanskih Hrvata, držala pod "okupacijom" osam opština u BiH, odnosno na teritoriji samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB).

Žalbeno vijeće oslobodilo je optužene krivice za rušenje Starog mosta u Mostaru, 8. novembra 1993, konstatujući da je most, koji je srušio HVO, bio vojni cilj, budući da su njegovim rušenjem prekinute linije snabdijevanja Armije BiH.

Izricanjem današnjih presuda, Haški tribunal završava svoj rad.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније