Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

01. 12. 2017. 21:10   >>  23:01 15

OBDUKCIJA POKAZALA

Praljak se otrovao cijanidom

Holandsko tužilaštvo objavilo je preliminarne rezultate obdukcije tijela haškog osuđenika, bišeg komandanta snaga bosanskih Hrvata, Slobodana Praljka.

Prema preliminarnim rezultatima toksikoloških ispitivanja, u Praljkovoj krvi zabilježena je koncentracija cijanida, što je za rezultat imalo prestanak rada srca, objavilo je holandsko tužilaštvo, prenosi zagrebački portal Index.

"Obdukcija tijela Slobodana Praljka je počela jutros", izjavio je ranije dans Frans presu portparol tužilaštva Vinsent Venman i dodao da su dva hrvatska stručnjaka u svojstvu posmatrača prisutna i to na zahtjev Tribunala.

Autopsija se sprovela u holandskom Institutu za sudsku medicinu u Rijsviku u blizini Haga. Taj institut se smatra za jedan od najvažnijih instituta u toj oblasti u svijetu.

Cijanid je izuzetno otrovan, miriše slično bademu, lako se topi u vodi. Zbog visoke toksičnosti i izuzetne reaktivnosti sa želudačnom kiselinom izaziva brzu smrt. Često je korišten kao bojni otrov, sredstvo za ubistva, ali i za samoubistva.

Uzrokuje vrtoglavicu, spor rad srca, niski krvni pritisak, srčane napade, paralizu disajnog sistema, gubitak svijesti. Zatim nastupa srčani ili respiratorni arest — smrt. Do smrtonosnog ishoda može doći u samo jednom minutu od trovanja visokom koncentracijom otrova.

Bivši komandant snaga bosanskih Hrvata, general Praljak (72) popio je 29. novembra otrov u sudnici Haškog tribunala, neposredno pošto ga je sud pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog progona Muslimana, 1993-94. godine.

Nedugo zatim, Praljak je preminuo u jednoj haškoj bolnici.

Haški tribunal pokreće istragu

Portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski kaže da će sud pokrenuti istragu koja će se baviti unutrašnjim radom u vezi sa smrću osuđenika Slobodana Praljka.

"Da bi upotpunili holandsku istragu u vezi sa smrću Slobodana Praljka, sekretar Tribunala pokrenuće istragu koja će se baviti unutrašnjim radom tribunala u vezi sa smrću Praljka", rekao je Golčevski novinarima u Hagu.

Dodao je da će cilj istrage biti fokusiran na postojeće procedure tribunala, analizirati ih i napraviti preporuke koje bi mogle služiti drugim sudovima.

"Istraga će početi naredne sedmice, a izvještaj će biti završen i dostavljen nadležnima prije završetka rada tribunala", rekao je Golčevski.

Upitan da li se haškom sudu ranije dogodilo da neki optuženik unese otrovnu supstancu u sudnicu, Golčevski je rekao da ne znaju za takav presedan.

"Znamo da su se takve stvari događale na nacionalnim sudovima, ali ne i u tribunalu", rekao je Golčevski i odbacio navode nekih medija da je Praljak preminuo u sudnici.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније