Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

06. 12. 2017. 08:47 >> 08:13

SUSJED NE SARAĐUJE

Cerar bi da riješi arbitražu sa Hrvatskom

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da bi želeo da se dijalog sa Hrvatskom oko arbitraže završi, ali da hrvatska strana nije dovoljno "kooperativna".

"Želeo bih da se to završi pozitivnim rezultatom i sprovođenjem arbitražne presude i trudim se da do toga dođe, ali hrvatska strana za sada još nije kooperativna", kazao je Cerar novinarima u utorak, prenosi Hina.

Komentarišući odnose s Hrvatskom i započeti dijalog s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, Cerar je kazao da granično pitanje opterećuje odnose između dvije države.

Očekuje, kako je rekao, da će se dijalogom doći do pozitivnog rješenja, ali je i naglasio da će Slovenija insistirati na implementaciji presude arbitara. Pritom on očekuje i pomoć Evropske komisije.

Kako su prenijeli slovenački mediji, Cerar je negirao neke navode iz hrvatske štampe prema kojima je naklonjen kompromisnom rješenju u vezi sa arbitražnom presudom, po kojoj bi se ono što su donijeli arbitri prije pet mjeseci "ugradilo" u budući bilateralni sporazum Slovenije i Hrvatske.

Cerar je naglasio da nikakvo dogovaranje s Hrvatskom ne smije izazvati veći otklon od već donijetog arbitražnog rješenja.

"Riječ je samo o tome da se na terenu bilateralno dogovore pojedinosti u okvirima tolerancije, što je dopušteno i arbitražnom odlukom. Sve drugo bilo bi protivpravno i u suprotnosti s interesima Slovenije, a takav ću stav zastupati i ubuduće", kazao je Cerar.

Prije Cerara i njegova je kancelarija negirala da se razgovara o bilateralnom sporazumu kojim bi se, uz neke dogovorene izmjene arbitražne presude, sadržajno većinom realizovala arbitražna presuda.

Cerarov kabinet reagovao je na članak u vezi s arbitražom koji je ranije objavio "Večernji list", navodeći kako bi Ceraru odgovaralo da riješi kompromisom granično pitanje s Hrvatskom kako ta tema ne bi pratila političku kampanju pred parlamentarne izbore koji će se održati polovinom iduće godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније