Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

06. 12. 2017. 19:00   >>  18:29

ZAEV U BRISELU

Pristupni pregovori EU-Makedonija 2018.

Makedonija očekuje da će EU "pokazati viziju" i obezbijediti odluku za otpočinjanje pristupnih pregovora s Makedonijom u prvoj polovini 2018, izjavio je danas premijer Zoran Zaev na sastanku sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini u Briselu.

Saopšteno je da je Zaev istakao da je njegova vlade posvećena izgradnji Makedonije ka "moderne evropske zemlje koja dijeli evropske vrijednosti, s funkcionalnom demokratijom baziranom na vladavini prava i na zajedničkim osnovnim vrijednostima".

"Imamo argumente da dokažemo da je Republika Makedonija najbolja ‘uspešna priča’ u 2017. godini i da može mnogo da doprinese dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana i Evropi", rekao je Zaev Federiki Mogerini.

Zaev je istakao da Makedonija za Grčku, sa kojim ima višedecenijski spor oko imena koji joj blokira evrointegraciju, ima jednu poruku: "Mi smo spremni da riješimo ovo pitanje. Tražimo pomoć kako da nađemo odgovarajuće rješenje koje će imati podršku u obje zemlje".

Federika Mogerini je u razgovoru sa Zaevom istakla da je vidan napredak Makedonije u samo jednoj godini što je dobar znak za napredak u njenoj evrointegraciji.

Na sastanku Mogerini i Zaeva u Briselu "zajednički je konstatovana neophodnost saradnje vlasti i opozicije u važnim strateškim pitanjima za Makedoniju" i da "kanali za tu komunikaciju treba stalno da budu otvoreni".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније