Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

06. 12. 2017. 17:48 >> 17:25
29

IZETBEGOVIĆ O KOSOVU

Međunarodnu politiku kreiraćemo u Sarajevu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović danas je, iako nije bilo zvanično predviđeno, govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića i člana Predsjendištva BiH, Dragana Čovića, kako bio iznio svoje viđenje spoljne politike BiH.

Vučić je na početku konferencije za novinare rekao da mu je tokom sastanka sa tročlanim Predsjedništvom BiH Čović prenio stav da će Predsjedništvo BiH po pitanju Kosova zastupati isti stav kao i Srbija, sve dok ga ona ne promijeni.

"Treće pitanje (o kojem su razgovarali), na tome sam zahvalan članovima Predsjedništva BiH, posebno predsjedavajućem Predsjedništva BiH gospodinu Čoviću, on je taj stav iznio - za Republiku Srbiju veoma važna, a to je da je stav Predsjedništva BiH da, dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova i Metohije, BiH imaće stav koji ima Republika Srbija. Mi smo veoma zahvalni po tom pitanju na tom stavu", rekao je Vučić.

Čović je kazao da će se stav Predsjedništva BiH o otvorenim pitanjima koja se tiču Srbije prilagođavati stanovištima vlasti u Beogradu.

"I kada je u pitanju bilo koje unutrašnje pitanje koje se tiče Republike Srbije, naša stanovište, upravo tri člana Predsjedništva jeste da ćemo ta otvorena pitanja prilagođavati u vođenju naše spoljne politike stajalištima vlasti u Beogradu, za bilo koje pitanje", kazao je Čović.

Pred kraj konferencije za novinare Izetbegović je zamolio je da dobije riječ, navodeći da mora da iznese važno pojašnjene.

"Međunarodna politika i stavovi BiH će se odlučivati u Sarajevu od strane ova tri čovjeka. I te kako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja jer živimo sa Srbijom, sa Hrvatskom, a posebno ćemo uzimati u obzir stavove EU. Zamolio sam gospodina Čovića da ovu stvar eventualno iznese kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva. Moj stav je da se spoljna politika BiH vodi u BiH, uzevši u obzir stavove susjednih zemalja", rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara da to objasni, umjesto Izetbegovića odgovorio je Vučić: "Evo, ja ću da vam pojasnim. Ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao ono što sam dobio u toku zvaničnih razgovora. E, tako vam izgleda i oko granice i oko svega".

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније