Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta; Objavio: I. P. ]

07. 12. 2017. 08:49   >>  08:21 14

ŠVEDSKI DNEVNIK

"Hrvatskoj nije mjesto u EU, slavi zločinca"

Vodeći švedski dnevnik "Aftonbladet" objavio je žestoku kritiku o slavljenju osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka u Hrvatskoj.

Tekst je napisao Peter Kadhamar, jedan od najpoznatijih švedskih novinara i autor knjige o Srebrenici. Tanjug navodi i da je "Aftonbladet" jedan od najtiražnijih dnevnih listova Skandinavije koji svaki dan ima oko tri i po miliona čitalaca, a politički predstavlja glas lijevo liberalne Švedske, prenosi Index.hr.

Kadhamar piše da je Hrvatska slavljenjem Praljka "pljunula Švedsku i Evropsku uniju u lice, ali da i dalje voli evropski novac". 

"Može se reći da je njegovo javno samoubistvo nastavak politike nihilizma i razaranja koja je karakterisala rat u Bosni i Hercegovini", objavio je Aftonbladet. 

List podsjeća da je u haškoj presudi utvrđeno da su Praljak i ostali iz hercegovačke šestorke osuđeni za "dugi niz zločina: protjerivanje civila, zatvaranje ljudi u logore, ubijanje i uništavanje imovine, korišćenje zarobljenika za rad i kao žive štitove, etničko čišćenje muslimanskog stanovništva." 

Naglašava se da je cijela priča "o ratnom zločincu" mogla završiti Praljkovim samoubistvom, ali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zbog toga je prekinula službenu posjetu Islandu i onda izjavila da Praljkov čin udara u srce hrvatskog naroda, dok je premijer Andrej Plenković javno izjavio saučešće "porodici ubice". 

Izražava se takođe šok što je u Saboru održan minut ćutanja i što se na glavnom zagrebačkom trgu pod Praljkovom slikom pale svijeće.

"To se događa u zemlji koja je članica EU-a, usred naše civilizovane demokratske zajednice. Sramotno. Kult mrtvog ubice pokazuje zastrašujući nedostatak demokratskih instinkata", piše kolumnist Aftonbladeta i onda dodaje: "Tužno je što je zemlja poput Hrvatske puštena u EU." 

Nakon toga se Hrvatska smješta u kontekst zemalja poput Poljske i Mađarske, u kojima je ugrožena demokratija, te Bugarske i Rumunije koje su "poznate samo po korupciji i izvozu prosjaka". 

Riječ je o jednom od najžešćih komentara objavljenih u stranim medijima o situaciji u Hrvatskoj, u kojem se proziva predsjednica i premijer kao razlog negativnog hrvatskog imidža iz švedske perspektive, navodi Index.hr.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније