Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: B.V. [ Anadolija ]

12. 12. 2017. 12:39   >>  12:08 2

ZAEV I HARADINAJ

Međunarodna istraga u slučaju "Kumanovo"

Premijeri Makedonije i Kosova složili su se da je potrebna međunarodna istraga u vezi dešavanja u Kumanovu za šta su osmorica Albanaca osuđena na doživotni zatvor.

 

Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, premijer Makedonije Zoran Zaev je izjavio da je pitanje Kumanovske grupe jako osjetljivo, jer su poginuli makedonski policajci, te da građani dvije zemlje zaslužuju da saznaju celu istinu.

“S tog aspekta imamo zajednički stav da treba da bude međunarodne istrage koja će istražiti sve elemente i dati odgovor na pitanja građana, koja zaslužuju i građani Kosova i Republike Makedonije. Ovo pitanje ne smije da bude prepreka za unapređenje saradnje dvije zemlje”, kazao je Zaev.

Zaev je komentarisao i pitanje prijema Kosova u UNESCO, kazavši da je to za sada odloženo, ali da se nada da će se paralelno odvijati i dijalog o bilateralnim odnosima Kosova i Srbije kojem Makedonija daje veliku podršku.

“Kosovo treba da računa na podršku Makedonije u svim svojim procesima, ali istovremeno znate da je i Republika Srbija naš susjed, tako da se, u skladu sa dobrim susjedstvom sa svim zemljama, nadamo da će i bilateralno rešiti pitanja, a mi ćemo biti ovde samo da pomognemo objema zemljama”, kazao je Zaev.

On je istakao da je ovo prva posjeta jednog makedonskog premijera Kosovu, te da su odnosi dvije prijateljske zemlje jako dobri i da nema otvorenih pitanja. On je kazao i da je do sada potpisano 19 sporazuma i 16 drugih dokumenta, te da je u planu potpisivanje još 21 sporazuma.

Makedonski premijer je naveo da obje zemlje imaju iste evroatlanske aspiracije i da treba da pomažu jedna drugoj, kao i da se ekonomska saradnja još više može unaprijediti i da se trgovisnka razmjena koja je trenutno 160 miliona eura može povećati na više od 200 miliona eura.

Istakao je da je razgovarano i o zajedničkim projektima, poput autoputa i skorog otvaranja novog graničnog prelaza između dvije zemlje.

Zaev je pozvao Haradinaja da naredne godine posjeti Makedoniju i da se održi zajednička sjednica Vlada dvije zemlje.

Premijer Kosova Haradinaj, koji je svom makedonskom kolegi priredio državnički doček, ocijenio je ovu posjetu veoma važnom jer su Kosovo i Makedonija dvije susjedne zemlje, koje povezuju život, sudbina i zajedničke evroatlanske aspiracije.

“Ovom današnjom posjetom smo se potrudili da odnosi između Kosova i Makedonije napreduju, oni su dobri, ali da se unaprijede. Danas smo preuzeli mnogo obaveza koje ćemo vjerujem imati prilike da finaluzujemo u budućnosti i na našem zajedničkom sastanku dvije Vlade”, kazao je Haradinaj.

Zaeva je primio i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, a poslijepodne će imati i susret sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније