Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

07. 01. 2018. 17:39 >> 17:05
23

MESIĆ PORUČIO

Ustašizacija ne da Hrvatskoj da diše

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas da je za etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini najodgovorniji Vens-Ovenov plan i da pred Haškim tribunalom nije svjedočio ništa lično o generalu Slobodanu Praljku koji je izvršio samoubistvo u haškoj sudnici.

"Za etničko čišćenje BiH najodgovorniji je Vens-Ovenov plan, jer je predviđao prostore za Hrvate, Bošnjake i Srbe, pa je od tog plana nastupilo najžešće etničko čišćenje", rekao je Mesić u emisiji "Nedjeljom u 2" na HRT, prenosi Hina.

Za današnje stanje u Hrvatskoj Mesić je rekao da se "događa jedna pošast", da se mijenja istorija i da je za to krivo obrazovanje, jer se "mladim ljudima nude falsifikati istorije".

Ocijenio je da "ustašizacija ne da Hrvatskoj da diše" i da u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj postoje "čisti fašisoidi". Tvrdnje da je sarađivao s komunističkom tajnom policijom, Udbom, Mesić je nazvao "notornim besmislicama".

 Upitan da li je Hrvatska učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH, kako stoji u haškoj presudi, Mesić je rekao da Hrvatski sabor nikada nije donio odluku da vojska pređe hrvatsku granicu.

Na opasku da je u BiH bilo više hrvatskih brigada, odgovorio je voditelju da to mora da pita "one koji su takvu odluku donijeli", dodavši da je on to nije učinio.

Naveo je da ga zbog svjedočenja u Hagu napadaju "oni koji su pokušavali sakriti istinu" i da bi bilo dobro da se "prikaže" šta je govorio u sudnici. "Kao svjedok, u Hagu sam govorio ono što znam, govorio sam istinu", rekao je Mesić.

On je dodao da smatra da je Tribunal u Hagu odigrao pozitivnu ulogu, a kao negativnu stranu izdvojio je to što mu je bilo potrebno "dugo vreme" za donošenje odluka.

Na pitanje da li je prvi predsjednik nezavisne Hrvatske Franjo Tudjman odgovoran za hrvatsko-bošnjački sukob tokom rata u BiH, Mesić je rekao da se na Tuđmanovu ulogu ne može gledati jednostrano.

Rekao je da je "na početku Hrvatska pomagala odbranu BiH", ali da je poslije Vens-Ovenovog plana ta politika promijenjena, pa je, iako je prvobitno "bila pozitivna", njemu postala neprihvatljiva.

"Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana", rekao je Mesić, koji se s prvim hrvatskim predsjednikom razišao sredinom 1994. godine.

 

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније