Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.L.B. [ rtklive.com ]

08. 01. 2018. 14:58   >>  14:23

GRAĐANI KOSOVA

Peticijom traže demarkaciju sa CG

Skoro 12.000 građana Kosova potpisalo je online peticiju kojom se traži ratifikacija sporazuma o demarkaciji između Kosova i Crne Gore i istovremeno zahtjeva da se ne ukine Zakon o Specijalnom sudu.

"Ako mi, građani Kosova, spustimo svoje glave i poslušamo neodgovorne političare, onda nismo žrtve, već saizvršioci u zločinu. Sjutra će biti kasno", poručuje se u peticiji, prenosi RTK

Peticiju je pokrenuo direktor portala "Gazeta Express", Berat Budžala, i objavljena je u ponedeljak na Internet stranici change.org. U opisu se navodi:

"U posljednjih nekoliko dana jasno smo vidjeli da smo još uvijek na rubu ambisa. Lideri zemlje - predsjednik, premijer i predsjedavajući Skupštine, kako bi spasili svoju kožu, vode nas do nepravičnog sukoba sa međunarodnom zajednicom. Oni dovode Kosovo u direktnu konfrontaciju sa SAD-om i EU, sa onima koji su, baš kao i mi, zaslužni da Kosovo 17. februara proslavi Dan nezavisnosti."

Da bi se izašlo iz, kako je Budžala ocijenio, "nepotrebnog zastoja" i "lako prolaznog", on poziva:

"Budimo dio ove peticije, kojom se traži od Skupštine Kosova da što prije ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji su potpisale vlade obje države 15. avgusta 2015. godine."

Ovaj kosovski novinar dalje traži od Skupštine Kosova da "ne pretvori Republiku Kosovo u banana Republiku, ukidajući zakone, izbjegavajući međunarodne obaveze", koje su, dodaje - obećali da će ispuniti, a "sa posebnim naglaskom na zahtjev Skupštini Kosova da ne ukida Zakon o osnivanju Specijalnog suda".

Kosovo i njeni građani imaju mjesto u Evropskoj uniji. Potpisivanjem ove peticije, šireći ovu peticiju i na mnoge druge ljude, povećavamo pritisak na političku klasu, zaključuje se u peticiji.

Peticija je uslijedila nakon što je grupa poslanika kosovske skupštine pokrenula inicijativu za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, na koju su snažno reagovali međunarodni zvaničnici, uključujući Stejt department. Sa druge strane, još jedna od međunarodnih obaveza za Kosovo, demarkacija sporazuma sa Crnom Gorom, je na čekanju, iako je upravo ratifikacija tog sporazuma jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније