Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

14. 01. 2018. 15:35   >>  15:02 3

NJUJORK TAJMS

"Oči svijeta uprte u Kosovo zbog Specijalnog suda "

Pokušaji kosovskih političara da ukinu Specijalni sud za ratne zločine, formiran da procesuira zločine koje su počinili Albanci, prijete da naruše odnose Prištine sa zapadnim saveznicima koji su podržali Kosovo da se odvoji od Srbije, ocjenjuje američki list "Njujork Tajms" (New York Times).

Sud sa sjedištem u Holandiji uspostavljen je 2015. odlukom kosovskog parlamenta na zahtjev zapadnih saveznika Prištine. Čini ga tim međunarodnih sudija i tužilaca koji rade po kosovskom zakonodavstvu i formiran je radi procesuiranja ratnih zločina pripadnika takozvane "Oslobodilačke vojske Kosova" (OVK) tokom sukoba na Kosovu krajem prošlog vijeka.

"Njujork tajms" navodi da su bivši članovi OVK "zauzeli pozicije moći" na Kosovu i čine najveći dio tamošnje ekonomske i političke elite, uključujući i aktuelnog predsjednika i premijera.

Grupa poslanika, većinom veterana iz OVK, u decembru prošle godine pokušala je da stavi na glasanje inicijativu za ukidanje suda, ali do toga nije došlo i rasprava je odložena, podsjeća se u tekstu i navodi da se očekuje da će ta tema ovih dana biti ponovo stavljena na dnevni red kosovskog parlamenta.

Kako navode lokalni mediji, optužnice su neizbježne, a sa njima bi mogli da se suoče i neke od vodećih političkih ličnosti na Kosovu.

Američki list dodaje da će SAD, EU i drugi zapadni saveznici Kosova pažljivo pratiti poteze kosovskih poslanika kada se vrate u skupštinske klupe poslije zimske pauze.

Svjetske sile smatraju taj sud ključnim preduslovom za pomirenje u regionu poslije krvavih balkanskih sukoba 1990-ih. Međutim, potezi za ukidanje suda prije početka prvih saslušanja razgnijevio je kosovske pristalice na Zapadu.

Priština je upozorena da ne sabotira vladavinu prava, a najteža kritika potekla je od SAD - zemlje koja je prije skoro 19 godina predvodila NATO bombardovanje Srbije, navodi "Njujork tajms".

Zemlje Kvinte, predvođene SAD, 4. januara su u zajedničkoj izjavi upozorile Kosovo da ukidanjem Specijalnog suda za ratne zločine "rizikuje sve što je do sada postignuto".

Sukob Prištine i Zapada oko suda je najozbiljniji i najdramatičniji do sada, rekao je Agron Bajrami, urednik prištinskog dnevnika "Koha ditore". On je ocijenio da uporni pokušaji za ukidanje suda pokazuju paniku među kosovskim zvaničnicima.

Kako piše "Njujork tajms", neki od komandanata OVK, među kojima su kosovski predsjednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsjednik Skupštine Kadri Veselji, predvode napore za opozivanje zakonske odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine.

Stručnjak za Balkan na univerzitetu Sent Meri u Londonu, Džejms Ker Lindzi rekao je da svakome ko je osumnjičen za ratne zločine mora da se sudi, bez obzira na nacionalnost.

Specijalni sud treba da radi na osnovu trogodišnje krivične istrage koju je pokrenuo tim koji je 2011. osnovala EU i na čijem čelu je bio američki diplomata Klint Vilijamson.

Lindzi je kazao da "niko nije dobio odriješene ruke po pitanju ratnih zločina".

Njujork tajms podsjeća da je istraga o ratnim zločinima pokrenuta pošto je Savjet Evrope iznio optužbe na račun OVK.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније